Библията е пълна с препратки към виното – Ной се напива с него след потопа, Исус превръща вода във вино. От никой текст, обаче, не става ясно какво точно е било това вино. Поне досега, съобщава Си Ен Ен.
Все по-голям брой малки винарни в Израел и Западния бряг се опитват да пресъздадат виното от Библията, комбинирайки древни сортове грозде с модерната наука, за да успеят да разпознаят и произведат виното, което са пиели преди хиляди години в Светите земи.<br /> <br /> &bdquo;Хората са много ентусиазирани да могат да пият вино като това, което цар Давид е имал на масата си или по същия начин Исус или друга библейска личност&rdquo;, обяснява Елиашив Дрори, който държи малка бутикова винарна на Западния бряг. &bdquo;Всички те са израснали тук, живели са тук, яли са и са пили вино тук&rdquo;, добавя той.<br /> <br /> Дрори, който е изследовател от Университета &bdquo;Ариел&rdquo;, изследва запазени гроздови семена, открити при археологически разкопки, за да разбере от какви сортове е правено виното в древността. Тогава е имало различни видове вина &ndash; бели, червени, сухи, сладки. Но според него тогава хората не са правили напитката от специално подбрани сортове, както днес от мерло и каберне совиньон. <br /> <br /> При проучванията си е открил над 120 вида грозде, от които 20 са подходящи за правене на вино. &bdquo;За мен възстановяването на тази връзка е връщане към корените ни, към историята ни, към начина, по който са живели нашите предци. За мен това е голямо нещо&rdquo;, казва Дрори.<br /> <br /> Производството на вино е било строго забранено в Светите земи по времето на Османската империя. Оцелелите сортове грозде са предимно трапезни, но те не са подходящи за вино. Когато барон Едмонд дьо Ротшилд възстановява вино индустрията в Израел през 80-те години на 19-и век, той го прави с внесени от Франция сортове.<br /> &nbsp;