Вечният въпрос, особено за дамите, е кои храни да сложат на трапезата, че да съдържат по-малко калории. И разбира се, да не пълнеят, а пък ако може - и добре да утолят глада.
&bdquo;Енергийната стойност на храните се определя от химичния им състав. Става дума за съдържанието на мазнини, белтъчини и въглехидрати, а най-висока енергийна стойност сред тях имат мазнините. Т. е. продуктите с най-ниско съдържание на мазнини, белтъчини и въглехидрати, са и най-нискокалоричните&ldquo;, обясни пред &bdquo;Труд&ldquo; д-р Митко Ригов, специалист по хранене и диететика, началник на &bdquo;Болнично хранене&ldquo; в столичната университетска Александровска болница.<br /> <br /> В първата и най-ниско калорийна група са зеленчуците, в които има много малко въглехидрати, а почти липсват мазнини и белтъчини. Тук са всички летни зеленчуци - краставици, домати, зеле, карфиол, броколи, чушки, но с изключение на картофите (въглехидратите в тях са 16-20%, затова и калорийната им стойност скача рязко нагоре).<br /> <br /> &bdquo;Малцина знаят, че морковите и цвеклото в суров вид са нискокалорийни, но щом бъдат термично обработени, енергийната им стойност се повишава, тъй като се увеличава нивото на въглехидратите в тях&ldquo;, каза д-р Ригов. Той обобщи, че зеленчуците съдържат по 15-30 килокалории на 100 грама, което именно ги прави най-ниско калорийната храна. А добавени 2 чаени лъжички овесени трици или сварена киноа, уплътняват салатите и осигуряват ситост.<br /> <br /> На второ място в &bdquo;класацията&ldquo; се подреждат млякото и изварата (особено ако избираме тези, които са с нисък процент мазнини - до 1 на сто). И при тях килокалориите са 60-100 на 100 грама.<br /> <br /> В третата здравословна група са рибата (пак с ниско съдъжание на мазнини), като белите видове хек, мерлуза, пъстърва, и всички морски дарове. &bdquo;И при тях енергийната стойност е под или близо до 100 килокалории на 100 грама&ldquo;, допълни лекарят от Александровската болница.<br /> Филето от птици (пиле и пуйка), контрафиле и шол, както и телешкото месо без мазнини, формират четвъртата препоръчителна група, с помощта на която няма да развалите фигурата си. Мазнините при тях са около 0,5 г/100 г.<br /> <br /> &bdquo;Плодовете са на пето място в &bdquo;класацията&ldquo;, тъй като са с по-високо въглехидратно съдържание, което трябва да се взема под внимание, ако целта е редуциране на телесното тегло&ldquo;, заяви д-р Ригов. <br /> <br /> Той поделя плодовете на няколко групи. В първата са тези с ниско съдържание на въглехидрати като динята, тъй като тя има около 25-30 килокалории на 100 грама. Но за сметка на това пък от нея по традиция се похапва по-голямо количество - по 500-600 грама, което също трябва да се има предвид, ако ще се отслабва, за да изглеждате по-добре в банския. <br /> <br /> Според д-р Ригов добър избор при тази цел са ябълките, малините, боровинките, защото са ниско калорийни (а през зимните месеци - портокали). Междинна група по този показател са кайсиите и прасковите, а колкото по-зрял е един плод, толкова с по-голямо съдържание на въглехидрати и калории е той. Принципно с повече калории са гроздето, черешите и бананите.<br /> <br /> &bdquo;Оттук нататък много важно е как и какво ще приготвите с изброените групи храни, за да остане ястието с ниско съдържание на калории, завърши д-р Ригов.<br /> &nbsp;