Зехтинът не се търгува на нито една от големите стокови борси по света, затова и нямаме наблюдения как и дали се променят цените му, съобщава „24 часа”, като се позовава на Васил Симов, директор на Софийската стокова борса.
За мазнините в Европа определяща била борсата в Ротердам, но там се котират нерафинираното и рафинираното слънчогледово олио.<br /> <br /> Зехтин се продава само на регионални тържища в основните страни производители като Гърция, Испания и Италия, обясни Симов. Според него като цяло той може да се приеме за екзотика на българския пазар, защото няма повече от 1-2 на сто дял, в сравнение с олиото.<br /> <br /> Същото е като ръжения хляб, има го и в България, някои хора само него купуват, но това не означава, че е определящ, когато говорим за хляб, смята директорът на най-голямата стокова борса у нас. Затова и специалистите, които работят на нея, не следят цените на зехтина.<br /> <br /> Иначе в световен мащаб се смята, че 70% от зехтина не е качествен и дори е фалшив. Най-много измами стават с предлагания като най-високо качество - &ldquo;екстра върджин&rdquo;. Масово се смесва с по-евтини мазнини като рапично олио.<br /> <br /> Преди година родната агенция по храните беше открила в популярна верига голямо количество зехтин &ldquo;екстра върджин&rdquo;, който в действителност не бил такъв. След проведено разследване станало ясно, че въпросното масло е постъпвало с цистерни от Гърция и се е бутилирало в пловдивско село./БЛИЦ&nbsp;<br /> &nbsp;