Европейската комисия иска да допусне клонираното месо до чиниите ни, Европарламентът обаче иска да го забрани. Какво точно означава "клонирано месо"? И дали всъщност вече не консумираме такова, се казва в аналитична статия на Йохан Килбах за "Дойче веле".
Да! Ние вече ядем месо от клонирани животни. И то въпреки че клонирането с цел консумация все още не е допуснато в ЕС. Как е възможно това ли? Ето така: Европа внася яйцеклетки, сперма и мляко от клонирани животни, най-вече от САЩ. С тази сперма се оплождат женски животни. И тъй като засега фермерите не са задължени да обозначават подобно месо със специални етикети, излиза че без да знаем може би си купуваме клонирано месо.<br /> <br /> Всъщност в супермаркетите в Европа не можем да купим месо от клонирани животни. То би било много скъпо. Но пък затова купуваме месо от тяхното потомство. Досегашните изследвания показват, че на вкус клонираното месо е същото като обикновеното. Твърди се освен това, че месните продукти от клонирани животни не са опасни за потребителите. &quot;Ние обаче знаем твърде малко за клонираното месо. Трябва за изчакаме и резултатите от други проучвания, преди да го консумираме&quot;, казва Кристоф Тен от института &quot;Testbiotech&quot;.<br /> <br /> <strong>Боледуват ли клонираните животни по-често?</strong><br /> <br /> Делът на месните продукти от клонирани животни на европейския пазар не е установен с точност. Знае се само, че все още е много малък. Затова пък са известни подробности, свързани със здравословното състояние на клонираните животни. Знае се, че те са по-податливи на заболявания. Освен това често се стига до усложнения при раждането им, като някои от тях се раждат с деформации.<br /> <br /> Точно поради тази причина критиците на клонирането като Кристоф Тен имат известни резерви. &quot;Клонираните животни страдат повече от другите&quot;, казва той. Според данни на Федералния институт за здравето на животните обаче, потомството на клонирани животни няма особени здравословни проблеми. В крайна сметка остава само етично-моралният въпрос: &quot;Имаме ли право на това?&quot;.<br /> <br /> Все още клонирането не е печелившо и досега си остава един твърде неефикасен процес. Техническите разходи по този процес са много по-високи от нормалното развъждане на животните. Чисто месо от клонирани животни обаче никога няма да влезе в хладилните камери. Въпреки това на пазара съществуват и ниши. &quot;Вероятно животновъдите искат да имат резервно копие от най-добрия си бик. Или пък искат да удовлетворят нарасналото търсене на сперма за разплод&quot;, казва Бьорн Петерсен.<br /> <br /> <strong>Как ще я караме оттук нататък?</strong><br /> <br /> Брюксел може и да не разреши производството на клонирано месо за консумация в ЕС. Само че ние едва ли ще успеем да спрем навлизането на все повече продукти от клонирани животни в САЩ или Китай.<br /> <br /> Независимо какво решение ще вземат Еврокомисията и Европарламенът, европейските граждани вече са направили своя избор. Според изследване на Евробарометър, голямото мнозинство не е против предлагането на клонирано месо, но пък държи да се въведе задължително етикетиране на продуктите. Така всеки ще може да решава сам дали да ги консумира, или не.<br />