Рогачка се нарича точено ястие, което в силистренския град Алфатар се приготвя само веднъж в годината - на Задушница преди Заговезни - и се раздава в памет на мъртвите. Това съобщиха познавачи на алфатарските традиции на завършилия късно снощи Празник на житото и хляба, на който алфатарци осветиха пшеницата за посев.
Проявата се прави вече десет години и е посветена на празника на Алфатар, обявен за град с указ на Държавния съвет на България от 4 септември 1974 година.<br /> <br /> Представена бе изложба на хляб и хлебни изделия, подготвена от читалищата и пенсионерските клубове в общината.<br /> <br /> Участваха около 70 майстори-кулинари с баници, мекици, пърленки, содени питки, халва и дори с пита-тенджера със събрани в нея сарми. За пръв път на площада в Алфатар бе показано как се приготвят някои от хлебните изделия.<br /> <br /> Празникът завърши с концертна програма. /БЛИЦ<br />