По един българин на всеки седем часа е пипвал салмонела в последната седмица според справка на Националния център по заразни и паразитни болести, съобщава в. "Труд". А от началото на годината повалените на легло от хранителната токсоинфекция са 623-ма, или почти двойно спрямо същия период на 2014-а, когато са били едва 383-ма души.
&bdquo;Причината е, че лятото дойде изведнъж и седмици наред времето бе изключително горещо. Ако при такива условия (над 28 градуса) ястия с месо, мляко и яйца като пасти, торти, кремове, макарони, кюфтета, месно руло и дори миди се оставят повече от 4 часа извън хладилника, който ги изяде, ще бъде повален от салмонелоза&ldquo;, обясни пред &bdquo;Труд&ldquo; вчера проф. Тодор Кантарджиев, директор на центъра по заразни и паразитни болести. Има случаи, при които дори коктейл, в който се поставя белтък, докарва неприятното страдание на пишман купонджиите.<br /> <br /> Салмонелозата протича с дискомфорт в стомаха, позиви за гадене, повръщане, спастични болни в корема и профузни диарии, които могат да стигнат до 30 на ден. &bdquo;Болестта се предава по фекално-орален път, затова е толкова важно преди хранене човек да си мие ръцете и да консумира сигурна и проверена храна&ldquo;, каза още проф. Кантарджиев. По крайпътните и крайморските капанчета обаче, особено в жегата, не навсякъде хигиената е на ниво./БЛИЦ<br /> <br />