В условията на финансова нестабилност все по-важен става въпроса в каква валута да държим парите си. Именно това са анализирали в специализирания сайт instaforex, определяйки кои национални валути са най-стабилни поне в средносрочен план.
На първо място експертите поставят американския долар. В перспектива се очаква поскъпването му, след като от месеци се говори за повишаване на основната лихва в САЩ от Федералния резерв още през септември.

На второ място е швейцарският франк. Това е валутата на страна с най-ниска инфлация в света и след отвързването си от еврото чувствително поскъпна. Перспективите за такова развитие остават в сила.

Третото място е за националната валута на Норвегия. Тук обаче има едно „ако”. Страната силно зависи от продажбата на петрол и ако понижението на цената на барел петрол продължи, възможно е това да се отрази и на валутата на Норвегия.

На следващо място е канадския долар, който може да се окаже печелившата валута от ръста на американската икономика.

Следва японската йена, въпреки че в момента Централната банка на страната се стреми да увеличи инфлацията, печатайки нови банкноти.

Шестото място е за британската лира. Според икономисти, тази валута може да стане много привлекателна за инвеститорите, ако продължи притока на свежи пари на пазара за недвижимости във Великобритания. /БЛИЦ