Докато слушах преди няколко години разсеяно екскурзоводския разказ за Конгреса на САЩ, в заседателната зала влязоха на посещение избиратели, поканени от техния сенатор. И буквално се втрещих от начина, по който изглеждаха тези хора. Групата им беше от около 40-50 човека. Възрастни, млади и деца. Облечени подобаващо официално като за визита в Конгреса. Но сред тях нямаше нито един, който можеше да се вмести в представите за нормално тегло.
Имаше нещо свръх в тази гледка - те не бяха просто пълни хора, а бяха направо нестандартно огромни. Около талията и ханша носеха някакви допълнително залепени телеса от десетки излишни килограми, сякаш някой полудял скулптор беше хвърлял по тях буци гипс. Не им се подигравам, и през ум не ми минава, но още тогава се запитах какво се случва с тези хора и защо никой не ги предупреждава, че ако я карат все така, здравето им е пред огромен риск.<br /> <br /> А само седмица преди тази визита в Конгреса нашите любезни домакини ни заведоха в един ре сторант за семейно хранене в щата Мисури. Плащаш десет долара и може да ядеш до пръсване. Повечето посетители препълваха чиниите си с всичко, което попадаше пред очите им. С порции месо, които нормалният човек яде за седмица. Плюс гарнитури, торти и всякакви сладкиши.<br /> <br /> Видяла съм с очите си разликата между Америка от 80-те години и Америка от началото на този век. Беше се сменило само едно поколение, а нещо драстично се беше променило, защото за първи път виждах толкова много хора не просто с наднормено тегло, а хора, които трудно се движат, трудно се качват в колата със своите над 120-150 кг.<br /> <br /> Какво ядат те, че им се случват подобни ужасни неща? Няма официален отговор, не се говори много-много за отровите в храните и какво предизвикват те. Малцина са и тези, които предупреждават за промени в структурата на клетките, за нарушения в ДНК. Но кой да ги слуша, когато големите компании продължават да произвеждат толкова лъскави и примамливи &ldquo;храни&rdquo;. Да прибавим към това и солидния аргумент - човечеството мина 7 милиарда, кой ще гледа какво има в &ldquo;храните&rdquo;!<br /> <br /> На пръсти се броят и тези,които изказват някакви съмнения за стандартите, наложени в хранителната индустрия, не без помощта на същите тези хранителни концерни. Просто някой казва толкова и толкова от 2, 5, 10 или 20 Е-та в храните не вреди. Приема се за стандарт, печат, подпис и хайде на веселбата. И на печалбите.<br /> <br /> В Америка две трети от населението има проблеми с наднормено тегло, а главните обвиняеми на този етап са царевичният сироп (използван като по-евтин подсладител и който освен всичко друго увеличава чувството за глад) и прекомерната употреба на месо, съответно наблъскано с хормони и антибиотици. За Е-тата обаче се мълчи.<br /> <br /> Но да оставим американците да се вземат в ръце и да си оправят талиите и да погледнем нас си. Тези дни един български учен - доц. Георги Милошев, се позова на направено от него и негови колеги изследване и обяви, че влагани в храните овкусители, оцветители и консерванти (Е-тата) увреждат човешката ДНК и могат да предизвикат онкологично или друго заболяване, като концентрацията им би трябвало да е от 10 до 100 пъти по-ниска от сега разрешената.<br /> <br /> Той е изследвал 12 от тях, като според него 11 от тях оказват влияние върху ДНК. Според Милошев изключително опасни са шест вещества - оцветителите еритрозин - Е127, индиго кармин - Е132, фаст грийн - Е143, консервантът натриев нитрит - Е250, добавката кофеин и 4-аминоантипирин - 4ААР, използван във фармацевтичната промишленост.<br /> <br /> Надвишават се многократно позволените концентрации на тези вещества в храните, но дори и с ниска концентрация те предизвикват увреждане, предупреди Милошев.<br /> <br /> Само да не си помислите, че при подобни стряскащи данни някой се замисли за здравето на населението. Нищо подобно. Даже обратното - набързо му запушиха устата. Първо &ldquo;отрязаха&rdquo; учения от Европейскта агенция по безопасност на храните (EFSA), защото проучването на лабораторията на Милошев имало &ldquo;някои слабости и ограничения&rdquo;. Не му предлагат обаче помощ да продължи изследването.<br /> <br /> След още няколко дни и от Института по молекулярна биология също толкова юнашки се разграничиха. Не били направени достатъчно тестове, не предупредил ученият, че ще говори такива страховити неща...<br /> <br /> Трябвало &ldquo;много по-задълбочен научен подход с използване на множество различни, допълващи се експериментални методи, различни тестови системи и независимо потвърждение на резултатите и изводите от тях&rdquo;, обясниха от Института по молекулярна биология. Преведено, то означава: Докато чакате резултати от ново изследване, яжте си спокойно, хрупайте от всички възможни Е-та, без да се замисляте. Преглъщайте с кеф сутрин и вечер пред телевизора всякакви отрови. Е, вярно, мълчи се дали са вредни за вашето здраве и за здравето на вашите деца. Тук вие сами си носите рисковете. И от този институт нищо не се чу, ще помогнат ли на доцента да продължи изследването, или напротив.<br /> <br /> Аз лично не повярвах на опровержението от института. И няма да обвинявам учения за търсене на сензации.<br /> <br /> Всеки според инстинкта си за самосъхранение сам да реши кой крив, кой прав. Както и всеки сам избира кои шарени отрови да поднесе за обяд или вечеря. Може и да ви се струва, че това е прекалено втренчване в качеството на храната. Но поне докато не забранят въпросните отровни Е-та (а то едва ли ще бъде допуснато от гигантите в хранителната индустрия), не се хвърляйте толкова самоотвержено към най-лъскавите и най-шарените храни. Със сигурност плащате за отрови, от които после ще страдате. Ако не вярвате, погледнете към кантара на американците.<br /> <br /> <strong>Генка МАРКОВА, &quot;24 часа&quot;</strong><br /> <br /> <a target="_blank" href="https://myclinic.bg/"><strong><span style="color: rgb(128, 0, 0);">Още медицински новини четете на най-полезния здравен сайт myclinic.bg</span></strong></a><br /> <br />