Българската агенция по безопасност на храните предприе мерки за ограничаване заболяването бруцелоза по животните. След лабораторни изпитвания на взети проби от 15 кози, отглеждани в 3 животновъдни обекта в град Рила, са получени положителни зa бруцелоза резултати.
Животните ще бъдат умъртвени по хуманен начин и насочени за обезвреждане в екарисаж. Ще бъде извършена дезинфекция на дворовете, помещенията, инвентара, амуницията и торищата в животновъдните обекти с болни животни. <br /> <br /> БАБХ ще извърши серологично изследване на всички животни, отглеждани в Рила. Забранява се придвижването и клането на животни във и от града. Прави се епизоотично проучване за установяване на източника на инфекцията.<br /> <br /> Извършва се инвентаризация на всички животни на територията на Областна дирекция по безопасност на храните Кюстендил и проследяване на придвижването на животните от началото на годината досега.<br /> <br /> Наличното мляко и млечни продукти собствено производство от болните животни ще се унищожи с цел предпазване от заболяване на стопаните. <br /> <br /> Млякото, добивано от животните от град Рила, които не са показали положителна реакция към теста за бруцелоза, може да бъде използвано за лична консумация след сваряване и за производство на сирене в домашни условия с период на зреене най-малко 60 дни. <br /> <br /> Млякото, предназначено за преработка в млекопреработвателни предприятия, да бъде използвано при спазване изискванията на европейскoто законодателство за определяне на специфични хигиенни правила за храните от животински произход.<br /> <br /> Жителите на Рила и населените места в граничните общини ще бъдат запознати с клиничните прояви на болестта и начините за предпазване от заразяване с бруцелоза на животните и хората.<br /> <br /> Заболяването е зооноза (предава се от животни на хора).<br /> Хората могат да се заразят чрез контакт с болно животно и при консумация на сурово мляко или не добре термично обработено месо.<br /> <br /> Най-честата симптоматиката при заболелите животни е повишена температура, аборти, подути стави и други. Заразата става с директен контакт между здрави и болни животни. Замърсени с вируса фуражи, оборудване, водопои, превозни средства и постеля също могат да бъдат източник на заразата.<br /> <br /> Апелираме фермерите при съмнения за болни животни или при възникнали допълнителни въпроси да се обръщат към ветеринарния лекар, обслужващ обекта, или да потърсят официалния ветеринарен лекар за съответната община./БЛИЦ <br /> <br />