Вечерята навън би трябвало да бъде приятно, носещо удоволствие изживяване. Отиваме, сядаме, поръчваме, храним се, плащаме и си отиваме. Но въпреки че звучи сякаш в това няма нищо сложно, всъщност има цял куп неформални правила, които би трябвало да спазвате, пише goodlife.bg.
<strong>Не идвайте точно преди затварянето на кухнята</strong><br /> <br /> Ако ресторант затваря в 23:00, това не означава, че можете да дойдете в 22:50 и да очаквате персоналът да ви посрещне с отворени обятия.&nbsp;Най-вероятно хората в ресторанта са имали много дълъг и тежък ден и им предстои много чистене, преди да се приберат у дома. <br /> <br /> <strong>Не сядайте, преди масата да бъде почистена</strong><br /> <br /> Да, формално масата е свободна, но няма да ви обслужат по-бързо, ако седнете, преди да е почистена. Само ще направите работата на помощник-келнера по-трудна, и ще се наложи да гледате цял куп мръсни чинии.<br /> <br /> <strong>Не сменяйте памперса на бебето си на масата</strong><br /> <br /> Да, някои хора наистина го правят. Хората трябва да се хранят на тази маса - и това е последното, което другите посетители на ресторанта желаят да виждат&hellip; или помирисват. <br /> <br /> <strong>Не водете кучето си</strong><br /> <br /> Влизането със служебно куче е едно, внасянето на миниатюрно чихуахуа в ръчната ви чанта и заявяването на персонала, че това е служебно куче, е съвсем друго.&nbsp;Ресторантите не са място за животни, освен ако не седите навън. <br /> <br /> <strong>Не лъжете за алергиите си</strong><br /> <br /> Ако имате реална хранителна алергия, кажете на сервитьора за нея още, когато сядате на масата. Ако всички на масата изведнъж се окажат алергични към глутен, млечни продукти, патладжан, кокос и авокадо, персоналът ще разбере, че си измисляте. <br /> <br /> <strong>Не водете буйни деца</strong><br /> <br /> Познавате децата си по-добре от всеки друг. Ако мислите, че те ще тичат наоколо, ще са шумни и ще дразнят другите посетители и ще пречат на сервитьорите, наемете си бавачка.&nbsp;Може да считате, че те са просто &ldquo;сладки,&rdquo; но повярвайте ни &ndash; не е така. <br /> <br /> <strong>Не бъдете груби със сервитьора</strong><br /> <br /> Ако стекът ви е прегорен, вината за това не е на сервитьора. Това би трябвало да е очевидно, но хората често го забравят. Бъдете любезни със сервитьора - и той ще се отнася любезно с вас. <br /> <br /> <strong>Не подсвирквайте, не викайте сервитьора по име и не го докосвайте</strong><br /> <br /> Сервитьорите са там, за да си вършат работата, не за да бъдат ваши лични слуги.&nbsp;Ако желаете вниманието на сервитьора, не крещете името му от другия край на ресторанта, не му подсвирквайте, не се опитвайте да привлечете вниманието му, докато обслужва друга маса &ndash; и никога не го докосвайте. Изчакайте той да премине до вас и тогава се опитайте да привлечете погледа му. <br /> <br /> <strong>Не юркайте персонала</strong><br /> <br /> Кухнята има сложна процедура кога и как да приготвя храната - и в повечето случаи ястията се приготвят в реда, в който се поръчват. Само защото не сте си предвидили достатъчно време преди филма, това не означава, че кухнята трябва да промени цялата си процедура заради вас. <br /> <br /> <strong>Не оставайте на масата, след като сте платили<br /> </strong><br /> Колкото по-малко маси успее да обслужи сервитьорът, толкова по-малко бакшиши ще получи. Ако оставате на масата половин час след като сте си платили сметката, губите времето на сервитьора и му пречите да изкарва пари. А и най-вероятно проваляте цялата система на резервации. <br /> <br /> <strong>Не оставяйте мръсни кърпички и салфетки на масата</strong><br /> <br /> Някой трябва да ги събере - и това не е приятно занимание. Също така не си духайте носа в платнената салфетка. Това е отвратително, и не би трябвало да се налага да ви го обясняваме.<br /> <br /> <strong>Не казвайте, че сте готови да поръчате, когато не сте</strong><br /> <br /> Времето на сервитьорите е ценно, и докато чакат вие да изберете между пилето и сьомгата, те биха могли да носят горчица на човека на маса 6, който ги вика с поглед. Просто ги помолете да дойдат пак след няколко минути, те няма да имат нищо против. <br /> <br /> <strong>Не връщайте предястие, след като сте изяли половината от него</strong><br /> <br /> Ако изядете хапка-две от храната и тя не ви харесва, любезно информирайте за това сервитьора (назовавайки причината, поради която тя не ви допада), и той ще го върне в кухнята, ще каже на готвача и съответно там ще приготвят нещо друго за вас.&nbsp;Ако обаче изядете половината ястие, преди да го върнете, а очаквате то да не бъде включено в сметката, без да поръчате нещо друго, целият персонал ще разбере, че се опитвате с измама да си издействате безплатно хранене.&nbsp;