Разрешените подобрители, овкусители и консерванти, използвани в храните, увреждат човешката дезоксирибонуклеиновата киселина (ДНК). Това сочи оповестено днес изследване на Лабораторията по молекулярна генетика към Института по молекулярна биология на Българската академия на науките (БАН), съобщи БНР.
В лабораторията са изследвали 12 от така наречените &quot;Е-та&quot; в храните, каза ръководителят ѝ доцент Георги Милошев. Само едно от изследваните вещества не оказва никакво влияние върху ДНК, уточни той. <br /> <br /> Шест от добавките в храните, означавани с &quot;Е&quot; и номер, увреждат ДНК и могат да предизвикат онкологично или друго заболяване, е показало проучването чрез иновативен метод.<br /> <br /> Това са оцветителите еритрозин - Е127, индиго кармин - Е132, фаст грийн - Е143, консервантът натриев нитрит - Е250, добавката кофеин и 4-аминоантипирин - 4ААР, използван във фармацевтичната промишленост.<br /> <br /> Според доц. Милошев дори в дози, многократно по-ниски от сега разрешените, те създават риск от онкологично или друго заболяване. За да няма увреждане в ДНК, тези добавки трябва да са в концентрации от 10 до 100 пъти по-ниски от сега разрешените, посочи той.<br /> <br /> &quot;Еднократното въздействие показа, че концентрацията на някои от веществата, например натриев нитрит, който се добавя в месата и в колбасите, трябва да бъде 1000 пъти по-ниска от тази, която е разрешена&quot;, коментира доц. Милошев. <br /> <br /> Учените са уведомили за резултатите от проучването си няколко български министерства, агенции и комисии, както и Европейската комисия и Европейския агенция по безопасност на храните (EFSA), каза Милошев и уточни, че от EFSA са отговорили, че проучването на лабораторията &quot;има някои слабости и ограничения. Научната публикация, посветена на него, ще бъде предоставена на постоянната работна група по генотоксичност към научния съвет&quot;.<br /> <br /> Крайното становище на EFSA е, че научната публикация на българските генетици не дава нова информация, която се отнася до оценката за безопасността на тези добавки, извършена досега от EFSA. &quot;Ако информацията не е нова за агенцията, защо досега не са предприети мерки за намаляване на токсичността на добавките или на употребата им&quot;, коментира доц. Милошев.<br /> <br /> Според учените много малко издания се съгласяват да публикуват резултатите от такива изследвания, въпреки че методът е достатъчно прецизен./БЛИЦ&nbsp;<br /> <br />