Скъпата сьомга, която се продава в търговската мрежа у нас, не е богата на Омега- 3 мастни киселини, каквато е масовата заблуда. Причината е, че те се съдържат само в дивата сьомга, която живее свободно в Северния ледовит океан. У нас обаче се внася риба, отглеждана във ферми и садки в Норвегия и други северни страни. Това съобщи инж. Николай Кисьов - независим експерт по рибарство, аквакултури, риболовно и водно дело. Той обясни, че питомната риба се храни само с изкуствен гранулиран фураж, в който няма и грам от полезните Омега-3 мастни киселини, пише "Марица".
Омега-3 мастни киселини&nbsp;изобилстват само в дивите хищни сьомги, които се хранят с дребни рибки, поели голямо количество океански растителен планктон, но такава риба не се внася в България. Дори белите мечки в полярния кръг се хранят с дива сьомга и избягват питомната.<br /> <br /> Установено е, че в шарана и толстолоба, които живеят свободно във водоеми и се хранят с планктон, се съдържат неподозирано високи нива от мастните киселини, каза инж. Кисьов. Той уточни, че 1 порция от нашите риби е достатъчна, за да задоволи дневната доза от Омега-3 мастни киселини, които не се синтезират в човешкия организъм. Освен това шаранът и толстолобът са многократно по-евтини от сьомгата, която е доста скъпо удоволствие и не за всеки джоб, допълни рибовъдът.<br /> &nbsp;