Задълбочава се проблемът с недостиг на квалифициран персонал в туристическия бранш, съобщи Димитър Димитров, председател на Браншова асоциация на хотелиерите и ресторантьорите – регион Североизточна България. Димитър Димитров коментира, че най-голям недостиг има за професионални кадри като главни готвачи, администратори и управители, рецепционисти, камериери, дори градинари.
По думи на Димитров Бюрото по труда е изчерпано и от бранша се принудени да назначават хора без никаква квалификация и опит. Една от причините тази тендеция да се задълбочава през последните години е отварянето на трудовите пазари в Европа, което води до изтеглянето на по-подготвените кадри извън България. <br /> <br /> Част от позициите са заети от дългогодишни служители, но все повече стават тези, които се попълват от лято на лято. Един от начините за задържане на персонала е увеличението на заплатите, но хотелиерите не предвиждат такива действия за този летен сезон, тъй като и цената на туристическите услуги не се е повишила. <br /> <br /> Хотелиери коментират, че не може да се предлага обслужване на световно ниво, когато всяка година се налага обучаването на нови хора./БЛИЦ<br /> <br />