Консумацията на шепа орехи дневно може да потисне развитието на рак на дебелото черво, се установява от данните на ново проучване. Благодарение на съдържанието на омега-3 мастни киселини заедно с други хранителни вещества тези ядки могат да намалят възпаленията в туморните клетки при рака на дебелото черво. Те понижават и кръвоснабдяването към тумора, което значително забавя неговия растеж.
Ракът на дебелото черво е третото по честота онкологично заболяване в световен мащаб. По данни на Националния раков регистър в България то представлява 8,6% от всички злокачествени заболявания и при двата пола.<br /> <br /> Новото изследване се извърша от учени от Медицинското училище в Харвард, САЩ, и е първото, което анализира ефекта на ядките по отношение на микрорибонуклеиновата киселина (микроРНК). Тя се свързва с контролиране на начина, по който гените се адаптират към факторите на околната среда. <br /> <br /> Според изследователите от резултатите става ясно, че хранителният режим с богато съдържание на орехи причинява значителни промени в експресията на профила на микроРНК при туморната тъкан на дебелото черво. Макар да са нужни допълнителни изследвания в тази насока, учените смятат, че промяна в експресията на микроРНК има отношение към потискането на рака на дебелото черво. <br /> <br /> По време на лабораторното си изследване те установяват, че консумацията на орехи повлиява ключова микроРНК, която се отнася към възпалението в туморните клетки, кръвоснабдяването и пролиферацията. Наблюдава се също така и забавяне на туморния растеж.<br /> <br /> Учените акцентират, че не бива да се забравя, че тези резултати са на база на лабораторни проучвания. Не е ясно какъв би бил ефектът при хората. /БЛИЦ<br /> <br /> <a target="_blank" href="https://myclinic.bg/"><span style="color: rgb(128,0,0)"><strong>Още медицински новини четете на най-полезния здравен сайт myclinic.bg</strong></span></a><br /> <br />