България е благословена, когато става въпрос за производство на фармацевтични продукти на базата на естествени суровини. Това обясни в предаването „Тази събота” по bTV акад. Атанас Атанасов, ръководител на геномния център към Софийския университет. Центърът се занимава с изследвания върху това как хиляди полезни вещества в природните продукти и храните да бъдат комбинирани и какъв е ефектът им върху човешкото здраве.
По думите му, България е страна, в която могат да се намерят голям брой от естествените &bdquo;модифицирани от Господ храни&rdquo;. Това са билки, част от които не виреят никъде другаде по света, горските плодове, гъбите, мановият мед, лозята и вината от типични сортове, както и уникалните млечно-кисели бактерии. &bdquo;Никъде киселото мляко не е така кисело, в положителния смисъл, както в България. Щамовете бързо загубват своята активност, след като бъдат изнесени. Защо тази симбиоза се получава само в България, а не навън, още не е разгадано&rdquo;, обясни ученият.<br /> <br /> Ако <a target="_blank" href="https://myclinic.bg/zdravoslovno-hranene/1239-kiseloto-mlqko-shte-ni-spasi-ot-proletnata-umora"><span style="color: rgb(128, 0, 0);"><strong>българско кисело мляко</strong></span></a> бъде изнесено в чужбина и с него се подквасва нова партида, докъм третия месец ще запази характеристиките си. След шестия месец, обаче, то вече ще бъде някакъв съвсем друг тип кисело мляко &ndash; не българското.<br /> <br /> Той сподели и рецептата за нещо като пастет, наречен &bdquo;Столетник&rdquo;: зряло сирене и извара с червен пипер и хубав български лук, заедно с нерафинирано олио. Ако вечеряте 2-3 пъти седмица с подобен пастет с 2-3 филийки препечен хляб и чаша мавруд, получавате голяма &bdquo;доза&rdquo; здраве.<br /> <br /> &bdquo;Всички продукти трябва да бъдат чисти и екологични, а това е нашето богатство. В последните 25 години едно от най-големите предимства в прехода е, че България стана екологично по-чиста&rdquo;, посочи Атанасов. Според него, само ресурсите в Родопите да се използват, страната ще стане пет пъти по-богати.<br /> <br /> Той прогнозира, че чужди фирми ще оценят това богатство, в което няма нищо лошо, но по-добре е правото върху тези продукти да бъде запазено за България. &bdquo;И с това България ще излезе не само като пазар. Туристите &ndash; само тях да нахраним, ние ще скочим два и половина пъти. Представете си &ndash; 5,5 млн. туристи четири месеца в България ги имаме. Ако ние ги храним не с 80-90% чужди продукти &ndash; плодове,зеленчуци, сирена и т.н., а с наши!&rdquo;, заяви Атанасов.<br /> <br /> <a target="_blank" href="https://myclinic.bg/zdravoslovno-hranene"><span style="color: rgb(128, 0, 0);"><u><strong>Още за здравословното хранене четете на най-полезния здравен сайт myclinic.bg</strong></u></span></a><br /> <br />