Пролетта тепърва започва и много от нас се чувстват отпаднали, без сила и желание за работа. На пазара има много витамини и различни лекарства за стимулация на имунната система. Лекари обаче препоръчват да се обърнем към магическата сила на природата в лицето на суперхраните, които стават все популярни за приемане с настъпването на пролетната умора.
Суперхраните са заредени с много повече полезни качества за единица калория в сравнение с останалите. Те съдържат множество минерали, антиоксиданти и други хранителни вещества, които ще заздравят имунната ни система и ще ни предпазят от куп болести.<br /> <br /> Как да познаем суперхраните и какви са предимствата им?<br /> <br /> &bull; Те концентират в себе си голямо количество полезни характеристики;<br /> &bull; Консумират се в суров вид, за да се запазят ензимите и витамините в тях;<br /> &bull; Усвояват се лесно и зарежда организма ни с енергия.<br /> <a href="https://www.standartnews.com/lyubopitno-gourmet/magicheskata_sila_na_superhranite-281142.html" target="_blank"><span style="color: rgb(128, 0, 0);"><strong><br /> &quot;Стандарт&quot; предлага&nbsp; списък на най-популярните суперхрани и техните качества:</strong></span></a><br /> <br /> <strong>Мака</strong><br /> <br /> Плодът е изключително богат на хранителни вещества, на фитонутриенти, витамини и минерали. Повишава енергията, засилва плодовитостта, намалява кръвното налягане и стимулира имунитета.<br /> <br /> <strong>Спирулина</strong><br /> <br /> Тя притежава най-богатото съдържание на протеини и е един от най-големите източници на желязо. Спирулината е пълна с антиоксиданти, подсилва нашия имунитет и поддържа кръвоносните функции. Съдържа и гамалиноленова киселина, която подпомага здравата гладка коса и красивата кожа.<br /> <br /> <strong>Годжи Бери</strong><br /> <br /> Плодът е по произход от Тибет и е изключително богат на антиоксиданти, фибри и витамин С. Съдържа повече бета каротен от морковите, повече аминокиселини от цветния прашец и повече желязо от спанака. Годжи Бери предпазва тялото от рак, лекува очни проблеми, намалява кръвното налягане, контролира диабета и е мощна антигъбична храна.<br /> <br /> <strong>Пчелен прашец</strong><br /> <br /> Прашецът засилва енергията ни, неутрализира много алергии и e богатa на антиоксиданти. Той е е един от най-богатите източници на био наличен протеин и ни снабдява с витамините В, С, D и Е. Намалява холестролните нива и забавя процесите на стареене.<br /> <strong><br /> Алое вера</strong><br /> <br /> Разтението може да се отглежда и в домашни условия. Има доказано полезно действие при кожни проблеми и лечение на различните храносмилателни проблеми. Алоето нормализира кръвната захар, намалява възпаленията и има благотворно действие върху бъбреците.<br /> <br /> <strong>Лукума</strong><br /> <br /> Тя е изключителен източник на фибри, въглехидрати, витамини и минерали. Съдържа още желязо, витамин В3 и има сладък вкус.<br /> <br /> <strong>Хлорела</strong><br /> <br /> Растението е богато на хлорофил и има редица други полезни качества. Прочиства тялото от токсините и подсилва имунната система. Хлорелата е синьо-зелено микроводорасло, което има способността да премахва оловото и живака от тялото. С висока концентрация е на витамини от В-групата и поддържа храносмилателните функции.<br /> <br /> <strong>Кашу</strong><br /> <br /> Ядките са богати на фосфор, магнезий, цинк и имат силни антиоксидантни свойства. Могат да ни предпазят от рак.<br /> <br /> <strong>Конопени семена</strong><br /> <br /> Те ни предлагат идеалния баланс между Омега 3 и 6 мастните киселини и са богат източник на витамин Е. Конопените семена са богата на хранителни вещества суперхрана и защитават нашата кожа.<br /> <br /> <strong>Житен сок (сок от житна трева)</strong><br /> <br /> Житната трева е пълноценна храна, която съдържа повечето от минералите и витамините, които са необходими за нашето добро здраве. Съдържа 70% хлорофил и 30 ензима. Нещо повече, тя е чудесен източник на фосфор, магнезий, цинк и калий. Прочиства тялото от токсини и има чудесно действие върху кожата.<br /> <br /> <strong>Агаве</strong><br /> <br /> Растението е с високо съдържание на инсулин и минерали и не увеличава кръвната захар.<br /> <strong><br /> Бразилски ядки</strong><br /> <br /> Те са чудесен източник на цинк, магнезий и тиамин и с високо съдържание на селен. Малко по-скъпи са от традиционните на пазара, но не и непосилни за нашето здраве.<br /> <br /> <strong>Физалис</strong><br /> <br /> Има богато съдържание на пектин, фосфор, диетични фибри, калций и витамин А, C, B1, B2, B6 и В12 плодове. Те са основен източник на протеини, като 16% от всеки плод е протеин. Физалисът е с висока концентрация на каротен и биофлавоноиди (витамин Р).<br /> <br /> <strong>Какао</strong><br /> <br /> То е един от най-богатите източници на антиоксиданти, желязо, магнезий и хром. Какаото подобрява кръвната циркулация, намалява холестерола. Има свойството да повишава нивата на серотонина в мозъка и стимулира ендорфините, като се превръща в антидепресант и подобрява настроението.<br /> <br /> <strong>Каму-каму</strong><br /> <br /> Растението има 60 пъти по-висока концентрация на витамин С от портокалите, а също така съдържа калций, фосфор, ниацин и тиамин. Има също антидепресантни качества, намалява възпаленията и подобрява здравето на дихателната система. Високата концентрация на антиоксиданти подобрява функциите на имунната система.<br /> <br /> <strong>Семена от Чиа</strong><br /> <br /> Богати на Омега 3 мастни киселини и източник на фибри и антиоксиданти. Чиа семената притежават голям брой витамини и минерали, които подсилват нашето тяло.<br /> <strong><br /> Макадамия</strong><br /> <br /> Ядката е виокоенергиен източник и благоприятства здравето на сърцето. Макадамията съдържа голямо количество витамини от В-групата, фибри и минерали, полезни за здравето на нашия организъм.<br /> <strong><br /> Морски фитопланктон</strong><br /> <br /> Тези водни растения са храна, която е концентриран източник на хлорофил, ATP и Mulberry, които подобряват паметта и концентрацията.<br /> <br /> <strong>Кокосов орех</strong><br /> <br /> Консумацията на кокосов орех повишава енергията, изгаря мазнините и подобрява щитовидните функции. Помага при абсорбирането на мастно разтворимите витамини и други важни хранителни вещества. Суровият кокос е добър източник на манган, желязо и фибри. Той е с ниско съдържание на натурални захари.<br /> <br /> Хубаво е суперхраните да се консумират в суров вид, за да може организмът да се възползва максимално от свойствата им. Важно е да се отбележи, че всеки по-продължителен прием трябва да бъде консултиран с лекар.<br /> <a target="_blank" href="https://myclinic.bg/"><span style="color: rgb(128, 0, 0);"><strong><br /> Още за здравословното хранене четете на най-ползния здравен сайт myclinic.bg</strong></span></a><br /> <br />