Той е на 72 години и се казва Илия Желязов. Живее в Димитровград и има страхотна колекция от антични монети. Само, че не са истински. Два пъти го окрадоха и Илия Желязов не иска повече да рискува. Затова в дома си държи само копия на най-ценните монети от Древна Елада, стара Тракия и Рим.
От няколко години се специализира и в сеченето на копия на най-ценните антични монети, които малко хора могат да различат от истинските.

Преди време в Хасково живееше най-добрият в целия свят фалшификатор на антични монети Славей Димитров. Въпреки че снимката му беше публикувана във всички каталози на световно известните нумизмати с предупреждението колекционерите да се пазят от него, никой не можа да го осъди, тъй като на всички фалшиви монети поставяше своя личен знак.
От известно време Славей Димитров живее в чижбина, а занаята му е наследил Илия Желязов, но изработва монети само за себе си. Не работи по поръчка и не продава това, което е направил. В свободното си време пише поезия и проза, вече е издал 15 авторски книги.

Репортер на БЛИЦ се срещна с и разговаря с него. Той не пожела да разкрие тайната на фалшифицирането на монетите, но все пак открехна малко от занаята.

- Кажи как успя да се научиш на този занаят?

- Човек, когато иска страшно много да научи нещо, го научава.

- Ще разкриеш ли малко от кухнята на фалшификатора?

- Познавах се със Славей Димитров и брат му. Нещичко научих от тях, другото сам постигнах. Ще отворя една скоба и ще кажа, че навремето Славей й брат му направиха уникален меч със скъпоценни камъни и го подариха на Тодор Живков при едно от гостуването му в Хасково. После не го видяхме в музея с подаръците на Тато, изчезна някъде. Но едва ли имаше друг подобен меч. Аз какво правя – кълцам някоя и друга монетка.

- По какъв начин?

- В древността основните методи за правене на монети са били два – чрез леене на метала и чрез пресоване. Първият бил по-лесен, но при него се получавали повече дефекти – шупли и релефи. При другия релефите на образите се изработвали и от двата края на пресата и вътре се слагал металът – сребро, злато или бронз. Аз правя моите антични монети по подобен начин, но не работя нито със злато, нито със сребро. Това са скъпи за мен метали. Използвам кадмий, бисмут и калай. И трите метала имат своето значение при правенето на монетата – единият придава блясъка, другия цвета, а третият прави така, че тя да изглежда като истинска. Майсторлъкът е в пропорциите и в последователността на поставянето на металите. Това си е моята тайна, не съм я издал на никого, нито имам намерение да я споделя.

-Ще разкажеш ли някаква иманярска история?

- Преди няколко години иманяри от Димитровград и Хасково решили да измамят един англичанин, като му казали, че някъде в района на село Каснаково има цяло гърне с антични монети, но трябва да се търсят с металотърсач, а те нямат такъв. Англичанинът се вързал и пристигнал в Хасково с металотърсача. През това време известният в целия свят фалшификатор на антични монети Славей Димитров и брат му насекли цяло гърне с “уникални” монети и го заровили в посоченото землище. Иманярите направили така, че всичко - и гърнето, и мястото и монетите да изглеждат като истински. Те тръгнали с англичанина и три дни и три нощи обикаляли из землището на Каснаково и най-после открили съкровището. Платил си скъпо и прескъпо англичанина и си отишъл по живо по здраво. Чак когато дал монетите за изследване в музея в Лондон, разбрал, че са го измамили. /БЛИЦ

Въпросите зададе Тодорка Николова