Картофено пюре и пшенично нишесте са едни от основните съставки на шунката, произвеждана у нас, алармират читатели на "Телеграф".В сигнала на жена от София се описва, че е купила нарязана шунка от витрина на голям столичен магазин. След като магазинерката й подала току-що опакованата стока, клиентката прочела, че една от съставките е картофено пюре, и върнала стоката.
Справка на изданието в интернет страниците на няколко преработвателни предприятия показва, че масово се използва и картофено и пшенично нишесте при производството на шунка. <br /> <br /> Причината е прзаична -цената пада значително, а вкусът не се променя сериозно. &quot;Картофеното пюре и нишестето сами по себе си нямат вкус.&nbsp;Увеличават обема, без да променят вкуса, и цената на килограм пада. Също като тиквеното пюре в лютеницата.&nbsp;Тиквата е по-евтина от пипера. Картофите са по-евтини от месото&quot;, обясняват експерти в месопреработването. <br /> <br /> За да слепят съставките, производителите влагат и други вещества, като колаген, който се използва в козметичната индустрия предимно в кремове за лице за изглаждане на бръчки, както и за уголемяване на устни. Свойството на колагена е да слепва съставките и да прави продукта по-еластичен. Производителите обаче не се ограничават с тези съставки, които на пръв поглед са безвредни, но не е ясно в какво съотношение са и реално дали не купуваме картофена шунка на цената на месна. Причината е, че на етикетът не е изписан процентът на съответните съставки. <br /> <br /> Производителите трябва да следят съдържанието на купуваните продукти, тъй като например, в телешки салам се оказва, че се прави от пилешко месо, а вложеното говеждо е само 20%. <br /> <br /> Една от съставките на свинската шунка пък е пилешко месо, а в много от колбасите има лактоза, която е алерген. /БЛИЦ<br />