Поне 200 лева ще изхарчи за храна в четирите почивни дни едно българско семейство, без да е планирало дълги пътувания или посещения на заведения за националния празникq пише „Монитор”. От събота до днес домакините трябва да слагат и вдигат масата 12 пъти, ако фамилията не се събира на кафе и следобедни закуски и не прави други междинни хранения.
Само за сутрешното похапване, което обикновено в почивните дни е по-продължително и обилно от обикновеното, ще е необходима дузина яйца. Те ще отидат за приготвянето на палачинки едната сутрин и на баница в друг ден. Към тези &bdquo;екстри&rdquo; обаче трябва да се прибавят бурканче сладко и поне една опаковка течен шоколад, необходимо е също така сирене, кори и брашно. <br /> <br /> Така цената само на тези две закуски стига 20 лева. Освен това една сутрин семейството може да наблегне на препечените филии с масло, колбаси и кашкавал, а в другата да мине със сварени макарони със сирене, но това добавя още петнайсетина лева към сметката.<br /> <br /> Обедите, които в работни дни често се пропускат или минават между другото, през уикенда са истинско изпитание за готвача в къщата. Не само защото често са обилни, но и по това време хората предпочитат да се поглезят с нещо, което не влиза в обичайното семейно меню. <br /> <br /> Още повече, че днес много българи ще се съберат на празничен обяд. За приготвянето на четири различни супи ще бъдат похарчени около 20 лева в зависимост от избраните продукти, като най-много средства са необходими за супата топчета и пилешката супа, а най-тънко се минава при картофената крем супа и боб чорбата. <br /> <br /> За салати тези дни даваме около 20 лева при положение, че всичко ще приготвим сами. По пазара може да се намерят зелени салати по левче, но в супера вървят малко повече, така че 6 лева ще отидат за четири големи зелени салати, необходими са също така зелен лук и репички, за които заделяме още 5 лева.<br /> <br /> Табиетлиите пък ще добавят още домати, краставици и консерва риба тон, от което сметката ще се увеличи с още 6-7 лева. В случай, че решите на масата да има по-голям избор от салати &ndash; обичайната руска, класическата &bdquo;Снежанка&rdquo; или просто картофена с лук, трябва да се добавят още минимум 10 лева да продукти в зависимост от количеството и разнообразието.<br /> <br /> И тъй като малцина минават само със салатите, трябва да се приготвят и четири основни блюда. За продуктите, необходими за сготвянето на гювеч със свинско, винен кебап, мусака и печено пиле на касата в магазина оставяме в най-добрия случай 50 лева, но може да бъдат и доста повече пари. <br /> <br /> За да бъде щастието пълно, в тези дни може да има и десерт на масата, от което &bdquo;празничната&rdquo; сметка набъбва с още 20 лева за домашно приготвен сладък ориз с мляко, &bdquo;маминия&rdquo; кекс, цедено кисело мляко със сладко и купена малка торта.<br /> Вечерите у дома също са изпитание и макар да са по-леки по правило, за тях ще са необходими поне трийсетина лева, ако в менюто се включи кило риба, пиле, домашна пица и приготвянето на яйца по панагюрски. След последното слагане на масата повечето домакини с нетърпение ще очакват началото на работната седмица. <br /> <br /> Сметките за четирите почивни дни не включват никакви забавления освен гледането на телевизор, разходките в парка и посещението днес на музеите, които отварят врати за безплатни посещения по случай националния празник. /БЛИЦ<br /> <br />