До края на януари това правителство ще вземе решение да си ходи, макар и не доброволно, а ще бъде принудено.
На негово място трябва да дойде експертен кабинет. Протестът тези два дни показа, че в България има наченки на гражданско общество. Цялата тази част от кастрираната българска политическа класа не способства в момента за развитието на държавата. Това заяви в интервю за Агенция БЛИЦ финансистът Кольо Парамов.


-Г-н Парамов, Газовата криза продължава, днес премиерът Сергей Станишев след посещението си в Москва и Киев заяви, че е постигната политическа договорка с Гърция за доставка на 2 млн. куб. м газ дневно през гръцките транзитни тръби и на втечнен газ, как бихте коментирали? 

Аз считам, че действията на министър-председателя са твърде хаотични, твърде неточни и твърде противоречиви. България страда от консумирането на недалновидност на българските политици и плаща излишни и извънредни разходи и претърпява огромни загуби. Проблемът с газа е комплексен и той касае условието перфектност от страна на Русия да доставя на цяла Европа газ и да получава съответните суми за това като гарантира своите приходи. Когато казвам, че Русия се стреми перфектно да гарантира своите приходи, трябва да уточним условието, че именно чрез второразрядните продавачи на газ преразпределителните компании, които са оторизирани допълнително да препродават, от тях възникна този проблем да се избере именно сега като момент и да се постави въпросът сериозно на масата. Въпросът не е двустранен само между Русия и Украйна и потърпевшите малки държави като България и някои други. Въпросът трябва да се гледа в комплекс и от тази гледна точка държавното наше ръководство трябваше да има друго предвиждащо предварително условие като гаранция за комплексност за решаването му. Ние с газа нямаме решение на комплексност на проблема. Ние имаме един договор, който не го знае никой, който е подписан от Румен Овчаров и компания, и който договор до каква степен е обвързан и гарантиран също не е ясно. Аз смятам и съм убеден, че налагането на този сериозен проблем от страна на Русия ще наложи и друг вид дисциплиниращ ефект върху всички държави, които ползват руски газ. За съжаление неподготвеността на българските държавници в това отношение и слабото перспективно мислене доведе до положение в момента ние да сме в най-тежката криза и в най-неудачния момент.

- Не трябва ли да понесе отговорност все пак за договора с газа Румен Овчаров?

Така или иначе отговорността ще допре до водилите преговорите и самия премиер. Най-удачното е правителството да си подава оставката. Много тежък ще е ефектът от работата на този кабинет. До края на януари ще вземат решение да си отидат. В най-логичния план изборите могат да бъдат в началото на юни. Избори през юли-август е в главите на Румен Петков и компания, които желаят на всяка цена да останат на власт. Да си отиват и на тяхно място да дойдат по-грамотни експерти.

- Сега ли бе моментът, в студената зима все пак Русия да отреагира по този начин, това не е ли демонстрация на монопол на пазара?

Няма момент в икономиката и политиката. Всеки сериозен голям политически стопански проблем може да се разреши и при определени условия, които диктуват гарантираното му прокарване. Държавното ръководство на Русия е счело, че в този момент може да установи съответния режим и да прокара своите търговски идеи. Така че не само да бъдат решени въпросите като комплекс, но и да обърнат внимание в целия ЕС. С това си решение на практика Русия гарантира едно много сериозно търговско отношение за себе си, като гарантира дисциплиниращия ефект към своите партньори.

- Газовата криза и какво още са причина за експертно правителство до изборите?

Аз смятам, че този кабинет просто не трябва да остава и се надявам, че разумността на тези хора до края на януари да приемат съвсем адекватно ситуацията и да се оттеглят. Аз съм убеден, че Сергей Станишев няма да се оттегли без принуда, но се надявам много сериозно на два факта. Комисията, която в момента работи по линията на ЕС за прецизиране на констатациите в Пътния фонд, ИСПА и ФАР, ще покажат на практика цялата неподготвеност на нашите екипи и абсолютната некадърност на Гагаузов и компания. Лошото в случая за това правителство е, че ако оставим настрана тоталната крадливост и всички негативи, които консумираме чрез тях, че именно на него се падна да въведе България в ЕС.
 
Ние не съумяхме като държава да използваме старта на влизането си в ЕС в последователен грамотен и такъв изискуем план, който да ни гарантира икономическа и политическа изгода на първа линия. На практика икономическият ни приоритет да ползваме ЕС като донор се провали. Ние сме единствената държава, която заради некадърност в управлението, заради конкретна негативност от конкретна точка на зависимости от българските олигарси и от политическата класа, на практика съфинансираме европейски бюджет, а не ползваме европейските фондове за развитието на нашето стопанство. Това е така наречената обратна спирала по отношение на българското стопанство и това става така, защото имаме налице една тотална неграмотност на управленските среди и на коалицията, и голямата зависимост от българската олигархия. Неправилното, неточното зачеване на българската олигархия и срастването й с български политически сили не дава възможност на практика държавата да е в контролируема позиция, която да гарантира ползването на европейските фондове.
В момента сме в една много интересна самозаблуда като переспектива. Ние казваме така: "Надяваме се и очакваме, че ще използваме европейските фондове, а налице не даваме гаранции на европейските партньори, че те ще се ползват целесъобразно, че те се използват законно, че те се използват по направление, че те се използват не за финансиране на определени групи хора и за финансиране на политика, а за финансиране на благото на цялата държава".
Цялата тази част от кастрираната българска политическа класа не способства в момента за развитието на държавата. И представител на тази бюрокрация в момента е правителството на Станишев, взаимнозависимо от вътрешните си коалиционни проблеми и на втори план взаимнозависимо от олигархията, която диктува дневния ред на правителството.
От тази гледна точка е недопустимо Станишев повече да бъде оставен да управлява. Налага се спешно смяната му с експертен кабинет, който да е равноотдалечен от политическите партии, да може да приеме малко по-строга, по-държавническа политика за недопускане на хаотичното и всякакво друго движение по тези икономически проблеми по време на тази голяма международна криза.

- Състоя ли се все пак протестът на студенти, еколози, майки, млекопроизводители и други негодуващи граждани?

Този протест показа, че има наченки на гражданско общество. Част от депутатите са сериозно притеснени, че се реализира по този начин негодуванието. Задава се въпросът кой би яхнал протеста? Негодуванието е и от некадърността на Станишев и от случая с  "батко и братко", раждането на олигархичната система и тоталната некадърност на това правителство. 

Интервю на Калина Петрова, БЛИЦ