Поне стотачка отива за трапезата на Бъдни вечер, ако всички манджи се поръчат от заведения, а за домакините остава само удоволствието да аранжират празничната маса. Раз­­но­образни седемстепенни менюта са подготвили ресторантите, които искат да спечелят от хората, които нямат време за завъртят всички традиционни гозби, а искат празникът да бъде по каноните. Въпреки това в различните интерпретации на менюто има ястия, за които баба на село никога не е чувала, пише в. "Монитор".
Салата &ldquo;Капрезе&rdquo; е в включило заведение в полите на Витоша в предложението си на стойност 124 лева, освен това са добавени студени плата с луканки, месни вретена, домашна бисквитена торта и, разбира се, погача. Това е най-скъпата оферта, към която интересът е доста малък.<br /> <br /> Най-купувано в нета се оказа менюто на известна столична кръчма, което се предлага на половин цена, сочи проверка на &ldquo;Мо&shy;&shy;ни&shy;тор&rdquo;.<br /> За 27 лева клиентите получават малка питка с паричка,&nbsp;която е едно измито левче, загънато във фолио, лозови и зелеви сарми, боб на фурна, чушки с боб и зеле, както и печена тиква тути фрути с плодове. Общо тази храна е около 2,400 грама и ще стигне за малка злояда компания.<br /> <br /> Трийсетина лева е цената и за меню, в което има и ошаф, но салатата е картофена. Кръчмарите обаче обещават към всяка поръчка да добавят мед и чесън.&nbsp;За Бъдни вечер почти няма заведение, което да се ангажира с доставка по домовете, независимо какви количества храна са поръчани. Около 3 кг постни гозби предлагат от друго заведение, но са предпочели да свият менюто до пълнени чушки, сарми и зрял фасул. Във верига от пицарии също са замислили как да спечелят нови клиенти, там менюто за един човек е над 11 лева, но включва всички храни, които трябва да сложим на масата на 24-ти вечерта, като грамажът на ястията е средно по 150 г и няма никаква опасност от преяждане.<br /> <br /> Тъй като бързо свикнахме с чуждите обичаи, през последните години на Бъдни вечер се слага не само постна, но и блажна храна.<br /> Пълнена пуйка&nbsp;от фурна в столицата върви средно по 80 лева,&nbsp;като пълнежът може да бъде кисело зеле или ориз с дреболии. Поръчките обаче са доста повече от планираното, сподели готвач от заведение в центъра на града, затова приемат заявки само до днес, въпреки че е много рано. Сготвената птица се взема на място, при желание може да я направят и по американска рецепта, но до вчера никой не беше направил такъв избор. В сайтовете за групово пазаруване има оферта и за 60 лева.