В отделни менюта вече са записани алергените, които се съдържат в храните на някой ресторанти. Това стана ясно вчера при внезапната проверка на екип от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), в който се включи и шефът на ведомството проф. Пламен Моллов, пише „Телеграф”.
В инспектираното заведение бяха описали цялото си меню в таблица, от която с малко повече желание всеки заинтересован може да разбере дали ще си поръча манджа, която е опасна за него. Срещу различните блюда с кръстчета е отбелязано наличието на алергени, но списъкът с опасните вещества се намира на друга страница, а не в същото зрително поле, което би улеснило доста хората, интересуващи се от съдържанието.<br /> Европейският регламент 1169, който се отнася за етикетирането на храните, влезе в сила от миналата събота.<br /> <br /> От хранителната агенция са започнали тематичните проверки, които са свързани с новото етикетиране, вече се проверяват и заведения за хранене. &bdquo;В един начален период, агенцията по храните ще осъществява контрол с по-меки мерки, основно ще предписва определени препоръки, когато има несъответствия, ще спира реализация, но няма да има финансови санкции&rdquo;, каза проф. Моллов.<br /> <br /> Според новия регламент всяка храна, която се произвежда в дадено заведение, трябва да бъде с обозначение за наличието на алергените &ndash; това може да са яйца, лактозата в млякото, някои ядки и семена &ndash; синапено, ленено, рибата също може да бъде алерген.<br /> <br /> Всеки търговец обаче трябва сам да реши как да предостави необходимата информация, защото европейските законотворци не са уточнили ясно тези изисквания.<br /> Дълъг период от време, вероятно от три до шест месеца ще продължат тематичните проверки на инспекторите от хранителната агенция, стана ясно още от думите на проф. Моллов.<br /> <br /> Досега са провеждани срещи с представителите на туристическия бранш, както и на различните браншове от хранителната индустрия. Санкциите за пропуски в етикетирането обаче са само от общ характер и са разписани в Закона за храните, като за първо нарушение от физическо лице наказанието е между 250 и 500 лева, за фирма - от 500 до 1000 лева и до3 000 лева за повторно нарушение. Проверената вчера кухня вчера беше в добро състояние, установиха от БАБХ./БЛИЦ<br />