Извънредният и пълномощен посланик на Чешката република у нас Мартин Клепетко бе повикан днес в МВнР за разяснения във връзка с проекта “Ентропа” на чешкото председателство на ЕС.
Припомняме, че по инициатива на чешкото председателство на ЕС в сградата на Съвета на министрите в Брюксел е изложена експозиция от големи парчета пъзел, представляващи формата на териториите на страните-членки. Всяко парче е изработено от автор от съответната страна. Името на изложбата е „Entropa" и в нея България представлява огромна турска тоалетна.

Авторка на проекта е Елена Джелебова.
Междувременно Италия е огромно футболно игрище, Белгия е опакована като кутия шоколадови бонбони, Франция носи закачлив надпис „Стачка!", Унгария носи европейска преспектива като брюкселския атомиум е направен от дини, с които унгарците се гордеели, Румъния е с релефен образ на граф Дракула, Литва е покрита с фигурки като Манекен Пис в Брюксел, които всъщност „изпикават" неправдите от съветското минало.

Директорът на дирекция “Европа ІІ” в МВнР Никола Калудов изрази възмущението на българската страна от начина на представянето на България в инсталирания панел в сградата на Съвета на ЕС Брюксел. За нас е извън всякакво съмнение, че представената визия за България е проява на лош вкус и асоциации, което се потвърждава и от коментара на “авторката” в рекламната брошура за изложбата, каза българският дипломат. Никола Калудов заяви, че българската страна не приема и начина, по който е процедирало Председателството при подбора на творбите, без да бъде потърсен контакт или да бъдат държани в течение официалните български институции. Във връзка с това, настояваме модулът за България да бъде незабавно отстранен, преди официалното откриване на изложбата на 15 януари т.г., беше категоричен посланик Калудов.

Чешкият посланик изрази разбиране по отношение на българската реакция и съобщи, че има данни, говорещи за фиктивност на цитирани автори на модули в инсталацията “Ентропа” . Клепетко допълни, че в момента тече проучване на този въпрос. /БЛИЦ