ТВ7 се втурна в тв-пространството с амбицията да бъде един от факторите на медийния пазар. След по-малко от година телевизията на Диляна Грозданова и Любомир Павлов бе погълната от медийната ламя Ирена Кръстева, бивша шефка на тотализатора. Именно това е поводът да разговаряме с Явор Дачков. Той загърби “поробената” ТВ7.
- В дебютната си изява по RE-TV от кръга "Капитал" започнахте с изявлението, че се завръщате от Лондон, запретвате ръкави и се захващате с новото си предаване? Как прекарахте в Лондон?

Първо пътуването до Лондон излезе на мен и съпругата ми Галя по-евтино отколкото пътуване до Албена. И наистина се обогатих. В цял Лондон не можах да видя пошли билбордове и клипчета. Не видях на култови за англичаните места върху сгради-светини да се рекламират не задника на Азис, ами дори аналози на “Карнобатска ракия”, “Пещерска мастика” и всякакви други пошлости. Да не говорим пък за порно-пошлите клипчета и други подобни.

- Вече сте в България. Играете на терена на RE-TV. Преди това се подвизавахте в ТВ7. Кога започна да се очертава последният ви трансфер на тв-пазара? “ Имаше ли драми , както при трансферната сага на Бербатов?

О, няма нищо подобно. Имах предложение от RE-TV от доста време.

- Защо едва сега го приехте?

Просто този договор, който ме обвързваше изтече и вече бях свободен.

- В края на изтичането му пък се появи новият собственик на ТВ7 Ирена Кръстева. Няма ли връзка между двете неща? Бихте могли да продължите договора си в ТВ?

О, чиста случайност е съвпадението на двете неща. С Ирена Кръстева работих доскоро в “Политика” като наблюдател, в “Монитор”.... Колкото до ТВ7, да, използвах ситуацията и реших да опитам нещо различно. Но не е имало скандали при напускането, дори ми предложиха да остана. Новите собственици ми гарантираха пълна свобода и ненамеса в редакционната политика.

- Интересно ми е какъв е Вашият профикоментар - един бивш държавен служител изкупува на кило електронни и печатни медии. На практика Ирена Кръстева вече е най-големият медиен магнат в България. Невероятно, но факт! Изкупува медии не Краси Гергов, не Кеворк Кеворкян, не Димитър Манджуков или Славчо Христов... Купува ги на едро бившият държавен служител Ирена Кръстева – “Монитор”, Телеграф”, “Политика”, Меридиан мач”, великотърновският вестник “Борба”, “Експрес, ТВ7, седмичника “Политика”, 42 % в дружеството “Обединени блгарски вестници”, което държи 90% от печатницата ИПК Родина... 

Това са ваши упражнения по темата, а аз съм вече в RE-TV. Слава богу, дори и в най-демонизирания й образ Ирена Кръстева в моята обетована журналистическа земя я няма, там я няма дори сянката на въпросната дама.

- Ясно ли е откъде са парите на Ирена Кръстева за това пазаруване?

Ще се докаже, че парите й са от кредити. Демоните ще се нахранят от хранителната си среда, тоест от себеподобните си. Дажбите на Ирена Кръстева са изчислени.

- А кои са новите ви собственици в RE-TV?

Иво Прокопиев...

- Уау! Кръга “Капитал”!

Да, какво ви смущава?

- Ами имаше едно време един богоборчески кръг “Капитал”, който воюваше и срази де що има мутра и олигарх в България, успя да се пребори дори с опълчението на Кеворкян във “Всяка неделя” и май дори победи. Във въздуха остана да виси единствено въпроса дали капиталци са се сдобили съмнително с “Винпром Дамяница” и някои други блага. Богоборческият кръг “Капитал” обаче успя да се реанимира и в по-ново време вече говори със самите богове на българския преход. Ето, това ме смущава. Вие наистина ли знаете кои са истинските крепители на RE-TV. 

Как да не знам. Мисля, че това е известно. Не е само Иво Прокопиев. Това са още Светослав Божилов и Иван Кръстев. Това са различни хора, нещо доста по-широко от кръга “Капитал”. Идиотско е да се идентифицират само с вестникарската група “Капитал” на Иво Прокопиев. Това е много по-широк медиен проект. Амбициите на RE-TV са за телевизия, сериозна, информационна и новинарска, с огромен потенциал и амбиции в развитието на истинското коментарно начало, може би това ще бъде запазената марка, потенциалът на медията ни – вечерно предаване с вечерни коментарни новини.
Проблемът е, че не всички хора още я познават, не всички кабеларки я разпространяват. Или “Булсатком”, например, “Булсатком” не разпространява RE-TV, искат пари.

- Добре, да се върнем на сутрешния блок на Явор Дачков. Гледах първите ви две предавания. Не знам дали ви интересува мнението на един лаик в тв-журналистиката? Но ваши събеседници бяха Иво Инджев, Едвин Сугарев...Заедно хихикахте и се гаврехте с темите и интерпретацията на темите при прегледа на сутрешната преса. 

Е, добре, интересува ме мнението на всички, но трябва да ви предупредя, че аз имам вече утвърдени представи за това кой съм аз, с какво съм наясно, с какво мога да правя компромиси и т.н...Нямам незавършени теми?

- Имате. Може ли да се подкрепя с някои цитати?

Може, защо не?

- Бившият вътрешен министър Богомил Бонев обяви, че експремиерът Иван Костов е агент на руското военно разузнаване ГРУ. Бонев намеси в новата компроматна война и доклад на НСС, посветен на експрезидента Петър Стоянов. Няколко часа по-късно Костов отказа да коментира “махленски клюки и обиди” и предрече дела срещу всички политици, с които ДСБ планира консултации за промени в конституцията. И пак Богомил Бонев: “Пет години, след като от тази телевизия Явор Дачков, Атанасов, екипът на Иван Костов направиха всичко възможно да съсипят името ми, Благодаря сега, че имаме възможност да говоря истината.” Това е словоизлиянието на ген. Бонев пред Кеворкян по БНТ.

Е, и?

- Не се ли чувствате гузен, нямате ли дълг към Богомил Бонев? Защо вместо Едвин Сугарев, не поканите в новото си студио ген. Бонев, за да завършите задочния си диалог, да му дадете възможността да изчисти името си? 

Че той сам си го съсипа. Доколкото си спомням, той канеше СИК и ВИС да пият кафе в министерството му. След това Бонев, канеше мутрите да се разбира с тях. После, като го махнаха от министерския пост, той поде кампания срещу правителството, в което сам участваше. Накрая цялата одисея свърши, в която

Богомил Бонев се оказа някакъв богат бизнесмен с много хотели.

Откъде има тия пари? Що не го питат?

- А, вие защо не го поканите, за да го питате? 

Защото не ме интересува. Той не ми е интересен. Освен, че ми е неинтересен, ми е крайно неприятен. Какво да си говоря с него? Какво да науча от него? Аз каня хора, които са ми интересни и мога да науча нещо от тях?

- Ами тогава защо не търсите сметка на Иван Костов, който според злите езици има апартаменти в Манхатън, курорти за милиарди в Европа, а според Богомил Бонев – не случаен човек – има дял във всички сектори на икономиката, където играят корупционни схеми. Преди време в едно интервю за "ШОУ" успяхте да оборите единствено слуха, че Костов има хотел в “Синеморец”. 

Това не са факти за Костов, а сплетни, мълва. Докато хотелите на Богомил Бонев са факт. Аз се дистанцирах от Костов заради неосъществения проект ДСБ още 2005 г., той излъга и вкара в партията си старите верни муцуни. Цялата мистификация с проекта Костов бе, че той самият и зомбираните от него трябваше да оцелеят в политиката. Някои оцеляха, други – не. Не мога да простя най-вече, че в циничния вариант на проекта беше заложено да оцелеят верните отцепници от СДС, а не бъдещето на проекта, хората, които трябваше да реализират този проект. В проекто-варианта се предвиждаше в комбина с онези от СДС да оцелеят тези от ДСБ, които отбелязваха символично присъствие в НС, но отговаряха за топлите връзки между СДС и ДСБ. А дори и това не беше сигурно. Може би имаше и други критерии за оцеляване. Под повърхността, невидими, безплътни за простосмъртните политици.

- Ами Георги Коритаров? Той пък беше изритан заради думи, свои и свидетелски, не произнесе присъди, но показа и с говор и картина истината за частния град Правец. И вече го няма на екран. Няма го и Георги Ифандиев, смутителят на конформистите. На всичко отгоре Коритаров бе унищожен с внушението, че агент Алберт симулира грижа за благото на обществото. Трябва да извадите много солидни аргументи, че човек като Коритаров, каквото и да направи, то е резултат от обремененото му минало на агент? Къде е солидарността на водещите?

Няма солидарност. Ние сме различни случаи. Пък и никога не е имало солидарност между водещите. Не знам. Може би, защото сме много различни. Коритаров е искал да бъде разузнавач, аз не искам. Е, да но този разузнавач от онова време извади на показ свидетелствата на Литвиненко, на Караали за смъртта на Ахмед Емин... Накрая тръгна на абордаж срещу самия Валентин Златев, т.е срещу частния му град. Не е ли достойно всичко това?

Едно интервю на Славей Костадинов, БЛИЦ