300 кг прасе избраха балканджиите в Елена, за да покажат как се правят мръвки от прясно свинско. Най-добрите касапи запретнаха ръкави и с най-острите ножове демонстрираха майсторлък. Прасето беше опърлено по стара традиция на трап и след това разфасовано на порции, пише в. "Стандарт".
Най-важните от тях бяха бутовете. Мъжкото време си дойде по поръчка и удари дебел сняг над мегдана в Елена вчера, което даде още повече мерак на гостите и домакините за празник. Съборът на еленския бут вече е традиция и се организира по инициатива на Местния съвет по туризъм и Община Елена. Провежда се всяка последна събота на месец октомври, като идеята е да се възроди една позабравена стара традиция - Еленският събор по Димитровден, съобщават организаторите. <br /> <br /> Не се помни кога назад във времето еленските балканджии са открили рецептата за тази вкусотия, но със сигурност се знае, че е уникален, вкусен и търсен в цялата страна. За провеждане на събитието бе избран градският пазар, който на този ден се превръща в място за възстановки, атракции, дегустации, състезания и изложби. Пресъздаването на стара еленска традиция връща спомена за пърлене на прасе над трап - ритуал, в който участват само мъже. <br /> <br /> Тънко и майсторски нарязан бут, добре аранжирано мезе дразнят апетити и приканват всеки да опита. Майсторите на най-големите и най-вкусните бутове пък се надпреварват за награди. Еленчанките не остават по-назад от мъжете и приготвят вкусни гозби, за да покажат, че от уникалния специалитет стават и вкусни ястия.&nbsp;Богата фолклорна програма съпътстваше мероприятието до малките часове на нощта.