Прогнозите се оказаха грешни. Очаквахме след април 2015 г., когато паднат европейските млечни квоти, евтина суровина да потече към страната ни и да удави родните ферми. Уви, няколко месеца по-рано българският млечен сектор вече е изправен пред фалит.
Големите производители в ЕС увеличаваха броя на високодобивните животни и разширяваха фермите си, готвейки се за пазарната инвазия. Руското ембарго ускори процеса. Сега цялата<br /> <br /> <strong>тази продукция се изсипва</strong><br /> <br /> на ниски цени на вътрешния пазар, включително на нашия. Европейските производители са съгласни да продават стоката си дори под себестойност, само и само да вземат някакви пари. Резултатът - български мандри и ферми едва издържат на конкуренцията.<br /> <br /> От няколко дни изкупната цена на кравето мляко падна до 55 ст. за литър, разказа пред &bdquo;Преса&ldquo; Георги Николов, който има ферма в Плевенско със 165 елитни животни. 67 от тях са млечни крави, от които събира по 1,5 тона мляко на ден. Само за 2 месеца цената е паднала с 10 ст. Миналата година по същото време литърът е купуван по 75 ст. Обикновено в края на октомври и през ноември цените тръгват нагоре и достигат своя пик през зимата. Сега всичко се обърна наопаки, жалва се фермерът. Той се чуди как ще оцелее през следващите студени месеци. В момента животните излизат на паша и заедно с допълнителния фураж храната за всяко е по 6 лева дневно.<br /> <br /> Доскоро Николов е предавал продукцията си за преработка в с. Трънчовица. Мандрата там обаче е спряла работа, защото складовете Ӝ се пукат по шевовете от сирене и кашкавал.<br /> <br /> Няма пазар за продуктите ни, евтиният внос ни убива, обясни собственикът на мандрата Иван Марков. Той разказа, че колегите му са в много тежко положение. Вече започват фалити на мандри, а след тях и на ферми. Предприемачът обвинява държавата, че изобщо не е преценила колко тежки ще бъдат косвените щети от руското ембарго.<br /> <br /> На пазара в момента има полски продукти, представени като кашкавали, по 8-9 лв. на дребно за килограм. Масово българската стока струва между 13 и 16 лева, но има и по-скъпи кашкавали.<br /> <br /> Цената на сухото мляко на европейския пазар е паднала с 25% спрямо същия период на миналата година, съобщи Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България. Според анализ на браншовата организация най-тежко ще бъде през зимата, когато животните няма къде да пасат и разходите за храна ще се вдигнат сериозно.<br /> <br /> Очаква се доставките на мляко в ЕС да достигнат 146,4 млн. тона, което е с близо 4% повече от миналата година. По-голямото производство на фона на руското ембарго<br /> <br /> <strong>ще предизвика спад в цените</strong><br /> <br /> на млечните продукти, сочи анализ на Генерална дирекция &bdquo;Земеделие и развитие на селските райони&ldquo;.<br /> <br /> Спад в цените на суровото мляко има в цяла Европа. В Италия литърът е средно 38 евроцента, през септември беше около 41 цента. С 10 цента за три месеца е паднала цената във Франция и сега литърът се продава между 31 и 34 цента. От 40 цента през ноември в Германия млякото ще се предлага по 32 цента. В Холандия фермерите получават 35 цента за литър, а в Ирландия - 33 цента за литър. Според всички анализатори цените ще продължат да падат и през следващите месеци. В Западна Европа обаче субсидиите са доста по-високи, отколкото у нас, а и за производството на продукти, подобни на кашкавала, трябва много по-малко мляко, отколкото предвиждат традиционните български рецепти.<br /> <br /> В момента в Западна Европа от непродадената суровина ударно правят обезмаслено сухо мляко. Само до юли е отчетен 20% ръст в това производство. /БЛИЦ<br />