Българите са започнали да пестят и от шоколад, бисквити и кафе. Продажбите на бързооборотните стоки са отбелязали сериозен спад през 2014 г. При кафето и шоколада потреблението се е свило с около 5%, докато при бисквитите спадът достига между 8 и 10 на сто. Това сочат данни на Нилсен, цитирани от Ивайло Найденов, изпълнителен директор на "Монделийз".
Хората са започнали да пестят за по-черни дни, показва го не само намаленото потребление, но и увеличаващият се размер на депозитите в банките, коментира той. Като цяло потреблението на кафе и шоколад у нас е много по-малко, отколкото в останалата част на Европа, пише &quot;Стандарт&quot;. За сравнение сърбите консумират по 7 кг кафе на човек годишно, докато у нас се падат едва 2,2 кг на човек. Средното количество за останалите западноевропейски страни е около 6 кг, обясни Найденов. За сметка на това сме шампиони при консумацията на шоколадови бонбони. Шоколадът обаче, както и кафето, може да се превърнат в истински лукс в следващите години, каза Найденов. Според него, до 2020 година светът ще изпитва недостиг от какао в размер на над 1 милион тона. При кафето този недостиг ще бъде достигнат до 2025 г., ако не се вземат мерки за насърчаване на фермерите, които отглеждат дърветата.<br /> <br /> Само за последните две години цената на какаото е скочила двойно, като се очаква епидемията от ебола допълнително да допринесе за нарастването на цената на какаото. В момента дърветата, от които се добиват ценните зърна, масово са на възраст над 30 години, реколтата от тях е по-слаба, отколкото от младите насаждения, а доходите на фермерите не са достатъчно високи, за да инвестират в нови плантации, обясни Найденов. /БЛИЦ<br />