Преди месец името на издигнатия за шеф на Българския лекарски съюз Михаил Тиков ,бе свързано със съмнителна сделка за продажба на общинска почивна станция в местността Дъното до язовир "Батак", коментира кандидатурата "Телеграф".

Още преди четири месеца изданието писа, че жената на Тиков е замесена в скандал с фалшиви дипломи и все още върти незаконна аптека.
Името на Тиков изплува в сделката за бившата резиденция край езерото "Батак" покрай дружеството "Заводски строежи -ПС" АД-Пазарджик. Неговият управител е баща му Никола Тиков. Фирмата предложила цена със 100 лева над минималната продажна. Така тя спечелила търга за имота с оферта от 1,4 милиона лева.
Сделката обаче веднага била оспорена от бившия наемател на станцията Иван Рупов. Той завел дело в Административния съд в Пазарджик. Въпреки че оспорването трябваше да замръзи продажбата , Рупов бе изгонен от новите собственици. Това стана, след като общината контрира, че сделката е напълно законна.
Справка на ДАКСИ показва, че д-р Тиков е собственик на 60% от дружеството "Тикофарма". Източници обаче разкрива, че бизнесът му е много по-обширен. Според тях той контролира редица фирми, които играят в търговията на едро и дребно с лекарства. Сред тях са "Булфарма" и веригата от "Обединени атлетки" Той е свързан и с приватизацията на пазарджишката поликлиника ДКЦ-1 и фабриката за ветеринарни продукти. Тиков има и аптека в Пирдоп. Тя е открита преди години законно на името на магистър-фармацевт. През 2004 г. обаче той напуска и здравното министерство разпорежда да бъде закрита, но това не се случва. На мястото на специалиста се вписва Ангелина Пърлиева, помощник фармацевт. До момента са съставени два акта - на Тиков и на Парлиева. Сезирана е и Изпълнителната агенция по лекарствата. Въпреки това аптеката не закрива дейността си.
С депутата от СДС Иван Колчаков са близки от студентските години. Колчаков е бил председател на управителния съвет на здравното заведение "Здраве". Същевременно е бил изпълнителен директор на днешния "Евроинс"/тогава "Николай Чудотворец"/. През това време в управлението участва и Тиков.
Жената на Михаил Тиков Мариана Динкова, също е замесена в скандали. През лятото на 2007 г. Българският фармацевтичен съюз открива, че тя и още една жена са с фалшиви дипломи.
Документите им са издадени през 1999 г. от Московската медицинска академия "И.М. Сеченов". На името и на двете има открити аптеки, като тази на Мариана Динкова се намира в Костенец.
Според ДАКСИ Мариана Динкова участва в управлението на седем фирми и е собственик на две. /БЛИЦ