Изследване на германски учени установи, че важна съставка в кърито - куркумата, допринася за регенериране на неврони в мозъка и предпазва от деменция, съобщи ЮПИ, цитирана от БТА. Когато влезли в контакт с химикал, извлечен от куркумата, в блюдо на Петри, нервни стволови клетки започнали по-бързо да се превръщат в неврони в сравнение с останалите от контролната група, които нямали подобен контакт. Извлеченият от куркумата химикал имал сходен ефект, когато бил инжектиран в живи плъхове.
Нервни стволови клетки има в целия мозък. Те са важен фактор за възстановяване на човешкия мозък. Предишни проучвания разкриха, че голямото количество невронни стволови клетки е свързано с по-високо ниво на регенериране след травми и увреждания като например инсулт.<br /> <br /> Остава да се разбере дали достатъчно големи количества от химичната съставка, известна като ar-тумерон, могат да бъдат вкарани в мозъка. &quot;Интригуващо е, че е възможно да се стимулира ефикасността на стволовите клетки с помощта на ar-тумерон&quot;, заяви ръководителката на изследването Мария Аделе Рюгер от университетската болница в Кьолн. &quot;Възможно е това на свой ред да стимулира възстановяването на мозъка&quot;, допълни тя.<br /> <br /> Ar-тумерон е най-слабо изследваната съставка на куркумата. Много проучвания показаха, че друга нейна съставка - куркумин, има противовъзпалителни и противоракови свойства. Резултатите от изследването са публикувани в Stem Cell Research &amp; Therapy.