Aгенцията по лозата и виното разреши на производителите да повишат естественото алкохолно съдържание на виното с добавяне на захар, съобщи шефът на ведомството Красимир Коев, цитиран от "24 часа". Заради неблагоприятните климатични условия гроздето не е имало възможност да узрее добре и е с по-ниска захарност.
Според еврорегламентите е допустимо да се добавят до 1,5 г захар на литър, за да се получи по-добро вино. Искането за разрешението било на производители, което било подкрепено от браншовите организации.<br /> <br /> Всяка винарна, която се възползва от подсилването на гроздето, ще го прави под контрола на Агенцията по лозата и виното, каза Коев. Щяло да има мониторинг, за да не се допусне недобросъвестни производители да сложат повече захар от разрешеното.<br /> <br /> &ldquo;Има апаратура, която да засече такива опити. Минаха времената, когато можеше безконтролно да се добавят по 5-10 грама на литър&rdquo;, предупреди шефът на агенцията по лозата. По принцип най-често от подсилване се нуждаел типичният български сорт &ldquo;Мавруд&rdquo;. Озахаряването било честа практика в северните части на Европа като например Германия, където температурите са по-ниски и няма достатъчно слънце, за да узрее добре гроздето. През последните 5 години обаче в България не е разрешавано да се добавя захар във виното.<br /> <br /> Според Красимир Коев ситуацията с добивите и качеството на гроздето е доста тревожна. Още през пролетта интензивните дъждове и градушки са съсипали голяма част от реколтата. И в момента гроздоберът не вървял добре, на много места нямало 2-3 последователни дни без валежи, което затруднявало прибирането на гроздето.<br /> <br /> &ldquo;Тази година ситуацията не е добра. Няма драматизъм, но съдържанието на естествена захар в плода ще е по-ниско. Ако през 2013 г. 80 на сто от виното беше на топ ниво, сега качеството ще е една-две степени по-ниско&rdquo;, обясни Красимир Коев. Заради лошото време било решено за 2014 г. да не се прилага мярката &ldquo;Събиране на реколтата на зелено&rdquo; от националната програма за лозаро-винарския сектор. Тя е предназначена за години със свръхдобиви, когато има риск производителите да не могат да продадат реколтата. Сега обаче при всички случаи ще имаме недостиг на грозде.<br /> <br />