Лютеница с по-малко пипер правят през този месец домакините заради недостига на хубави червени чушки. Хората, които са закъснели с приготвянето на зимнината, ще трябва да разчитат на топло циганско лято, защото най-важният продукт за любимата червена зимнина в момента е дефицитен, пише в. "Монитор".
Лошото време сложи нашите производители на колене, за съжаление 70% от пипера е унищожен, като главна причина за това са непрестанните валежи и градушките, съобщи за &bdquo;Монитор&rdquo; Георги Василев от асоциация &bdquo;Български пипер&rdquo;. Все още има обаче 37 дни до края на кампанията, която обичайно продължава до края на октомври, затова ако спрат дъждовете, производителите ще успеят да компенсират загубите си, убеден е той.<br /> <br /> Според него главният потърпевш няма да е потребителят, защото мнозина са си направили зимнината и според проучвания на асоциацията търсенето на дребно започва да намалява. В момента повече се купувал пипер за консумация, а не за консервиране. Големите губещи са производителите и преработвателите, понеже 240 фабрики разчитат на пипера, а те&nbsp;до момента са попълнили само 5-10 на сто от необходимата суровина,&nbsp;за да работят. <br /> <br /> След 15 септември започват да купуват фабриките, но поради липсата на суровина, някои от консервните комбинати вече пазаруват от Македония. През тази година обаче това не е съвсем изгодно, защото и там цената е висока заради лошите климатични условия в региона. В момента предлагането е 10 пъти по-малко от търсенето. В Турция ситуацията с пипера е много зле, както и в Сърбия.<br /> <br /> До 2 лева достига цената на пипера от Балканите, още по-скъп е полският пипер, който може да се намери по 2,60-2,70 лева на килограм по магазините. За първи път от 60 години у нас се внася пипер от Полша, въпреки че декарите през тази година са 30% повече от миналата. В магазините обаче се крие, че пиперът е внесен от Полша, предупреди производителят.<br /> <br /> Много хора спекулират с дъждовното време и надуват изкуствено цената, каза още Василев. Ако подаването на пипер е с 10% по-малко от търсенето, то&nbsp;веднага спекулантите надуват цената с 50 на сто,&nbsp;сочи опитът на производителите. В момента цената на червена капия би трябвало да е 1 лева екстра качество от полето.<br /> <br /> В района на Шабла, където традиционно има добра продукция, през тази година 40% от пипера също е унищожен от градушка, а 20% от посевите са засегнати от болести и неприятели. Хората в тази част от страната обаче не продават на големи предприятия и избягват посредниците. Затова цената им е добра и за производители, и за купувачи, но за съжаление не покрива загубите.<br /> <br /> <strong><span style="color: rgb(128, 0, 0);">Само още 10 дни на родни домати <br /> <br /> </span></strong>След десет дни няма да има никакви домати българско производство и всички червени зеленчуци, които се предлагат на трапезата, ще бъдат вносни, съобщиха за &bdquo;Монитор&rdquo; производители. При тях положението е много по-лошо, отколкото с пипера, защото в момента почти няма полско производство. Предлагат се само оранжерийни домати и продукцията на някой дребни производители от дворовете. Заради липсата на печалба в този бизнес има опасност до 20 години да изчезне напълно производството на домати за консервиране. В момента у нас има само трима големи производители. <strong> </strong><br />