Преди десет години руският академик Игор Панарин прогнозира, че през 2010 г. САЩ ще се разпаднат. Той базира твърденията си върху прогнозата, че икономическата и моралната криза ще доведе до гражданска война.
Тъй като прогнозираната година за разпад на световната суперсила наближава, Панарин, който е декан в академията за бъдещи дипломати на руското външно министерство, става все по-интересен за руските медии и през последните седмици дава средно по две интервюта на ден. Панарин очаква броят на интервютата да нараства, пише “Уолстрийт джърнъл”. Поради тези си прогнози Панарин е много популярен в родината си и сред руския политически елит, на който му се харесват всички прогнози за провал на САЩ и който много често критикува Вашингтон за всички злини на света, от нестабилността на Близкия изток до световната икономическа криза. “За момента съществуват 45 % - 55 % възможност разпадът на САЩ да се случи”, каза Панарин. Той допълва, че това не би било добре за Русия, защото тя зависи от силния долар и търговията със САЩ. Панарин твърди, че от следващата пролет масовият имигрантски поток, икономическата криза и кризата на морала ще станат причина за гражданска война и крах на долара. Преди края на 2010 г. или съгласно друг сценарий до юли същата година според Панарин САЩ ще се разцепят на шест части, а Аляска отново ще се върне под крилото на майка – Русия.
По думите на Владимир Познер обаче апокалиптичните прогнози за разпадане на САЩ създават антиамерикански настроения в Русия, като днес те са много по-силни от времето на СССР.
Бившият анализатор от КГБ Панарин огласи теорията си за разпад на САЩ през 2010 г. за първи път през 1998 г. на конференция в Австрия. Когато той показа картата на разделените САЩ, мнозина бяха толкова изненадани, че заплакаха и никой не вярваше, че такова нещо е възможно. По думите му след лекцията му мнозина от присъстващите са му поискали автограф върху картата с “разпадналите се” САЩ.
Панарин основава теорията си на документи на руски разузнавачи. Икономическите, финансовите и демографските тенденции в САЩ ще доведат до политическа и социална криза. Когато страната навлезе в още по-тежка криза, богатите щати ще изтеглят парите си от федералния бюджет и ще се отцепят от САЩ. Социалните безредици ще доведат до гражданска война, а САЩ ще се разполовят по етническа линия и тогава ще навлязат чуждите страни. “Република Калифорния” ще бъде китайска или под влиянието на Китай. “Република Тексас” и щатите, които се присъединят към нея, ще бъдат част от Мексико или под силното му влияние. ЕС “ще завладее” “Атлантическа Америка”, като там се намира и Ню Йорк. Северната част на САЩ отива към Канада, Хаваите ще са китайски или японски протекторат, а Аляска ще отиде към Русия. Панарин е убеден, че хората много сериозно възприемат неговите теории. Той се позовава на френския учен Еманюел Тод, който предвиди разпада на СССР. “Когато през 1976 г. той предвиди разпада на СССР, хората му се смееха”, казва Панарин. Остават ни две години, за да проверим дали руският учен добре прогнозира бъдещето. /БЛИЦ