“Българите, които са славянизирани татари, са писали и пишат изключително с кирилица, която са им донесли още Кирил и Методий. След приемането на България в ЕС през 2007 г. е все по-забележима тенденцията въпреки официалното държавно писмо гражданите да използват латиница”.
Това пише сръбският вестник “Вечерне новости” в материал под заглавие “Защитата на кирилицата”. Да се чуди човек откъде е взето това определение за “българите – славянизирани татари”. А трябва ли после пък да се чудим, че в Македония някои наистина си мислят за нас, българите като за татари по произход, а когато искат много силно да обидят българите, казват “бугари-татари”. Със сигурност не можем да установим откъде са тръгнали тези приказки, но “единството” на Сърбия и Македония в това отношение се оказва факт, щом като претендиращият, че е с най-висок тираж в Сърбия вестник "Вечерне новости" пише за ”българите – татари”.
Другият аспект от публикацията в сръбския вестник е доста неуместното сравнение между ситуацията с кирилицата в България и в Сърбия, която следва за сръбския читател от материала. Само да отбележим, че в Сърбия на сръбски език се пише официално и едновременно и на латиница, и на кирилица. От доста време обаче латиницата има силно надмощие, а кирилицата губи позиции. В последно време в Сърбия някои заговориха, че кирилицата трябва да бъде защитена. /Елка Василева, БЛИЦ