Ракията от праскови е хит тази година. Заради слабата реколта от грозде дори типично лозарски райони залагат на плодовете за домашния алкохол. Само 10% от гроздето в община Стралджа, известна с най-високия добив на грозде в Източна България, става за ракия. Затова местните са започнали да изкупуват праскови, показва проучване на в. "Стандарт" в селата на общината.
По традиция при нас ракията е само гроздова, известни сме с стралджанската мускатова. Тази година обаче гроздето ни е унищожено, въпреки многото пръскане с препарати, оплакаха се местните производители.<br /> <br /> Прасковите пък са много, но нямат пазари в чужбина след като най-големият в Русия затвори врати за българските производители, разказват земеделците. За да съхранят традицията на домашната ракия, те купуват омекнали праскови от селата около Сливен. Само сме чували за плодовата ракия, а сега се налага да я опитаме, казаха стралджанци. Не по-различна е ситуацията в районите на Сливен и Нова Загора. &quot;90% от гроздето ми е унищожено, въпреки че съм го обработвал нееднократно по всички правила на науката&quot;, заяви пред &quot;Стандарт&quot; Георги Пенков, който има петстотин декара лозови масиви в района на Сливен. <br /> <br /> &quot;В момента събирам Траминер, от който добивът е сто и шестдесет килограма на декар. За сравнение ще кажа, че миналата година същите лозя дадоха между осемстотин и хиляда килограма от декар Траминер. Напълно е унищожено гроздето от сортове Мерло и Каберне, от което миналата година добивах близо тон на декар&quot;, каза Георги Пенков. Нито един винзавод в района не е започнал да изкупува грозде. Според запознати заводите имат резерви от миналата година. Не е изключено да внесат шира от Македония. Частници започнаха продажбата на грозде. Най-търсеното за ракия Мускат Отонел върви по левче за килограм, а останалите сортове се продават по 70 ст. Какво ще стане, когато на пазара излязат и винзаводите обаче, все още няма яснота.