Домашни гозби с рецепти, пазени и предавани от поколения показаха сръчни баби в Раковски. Забъркани по католишки катми, дърпани баници и сладки такива, празнични пити и гозби с нахут. Това бяха съвсем малка част от вкусотиите, дело на домакините от Раковски и съседните села на първия фестивал на селската кухня. Той се проведе в центъра на кв. „Секирово”, като събра един куп гладници и още толкова любопитни да научат бабините тайни в кухнята.
&bdquo;17 тави с прощопалник направих, когато дъщеря ми проходи. Това е тутманик със сирене, направен с масло и поръсен отгоре със захар&rdquo;, се похвали Вълка Василева от Момино село. В останалите населени места у нас при прохождането на бебето се прави и се раздава пита, но в Раковски имат друг обичай. На съседната маса Ана Работова и леля Пеца бяха загрели сачовете и предлагаха уникалните бъркани катми по католишки. На любознателните клиенти те с охота предлагаха рецептата за вкусотията.<br /> <br /> &bdquo;В последните години стана модерно да се яде ръчен кашкавал и домашно сирене. Имаме традиции в животновъдството и в производството на кашкавали, които трябва да запазим, а не да подобряваме сиренето с палмово масло&rdquo;, е категорична собственичка на ферма Мина Варджиева. Фермата с 400 овце и 15 крави се намира в Твърдица и има затворен цикъл. В Раковски всеки можеше да си купи от нейните продукти, като килограм козе сирене струваше 13 лева, а чистото биволско - 15 лева. Уникално вкусният ръчен кашкавал бе на цена от 22 лева - овчи и биволски.<br /> <br /> Никой от посетителите на първия фест на селската манджа в Раковски не си тръгна гладен. Въпреки жегата и навалицата всеки можа да опита от домашните гозби.