Риболовците по Южното Черноморие обявиха война на делфините, съобщи „Преса”. Те твърдят, че популацията на морските бозайници е толкова голяма, че нанася вреди не само на тях, но унищожава рибата.
Смятат, че държавата трябва да се намеси и да определи квота за улов на делфини, като по този начин ще се извърши санитарно прочистване на водите.<br /> <br /> &bdquo;Те са вълците в морето. Както хищниците в гората изяждат малките зайчета и сърнета, така и делфинът изяжда всички по-надолу от него от веригата&ldquo;, казва Георги Пейчев, председател на рибарската група &bdquo;Царево - Приморско - Созопол&ldquo;. &bdquo;Изходът е селекция. Ако не се вземат мерки, много хора ще забравят вкуса на черноморската риба&ldquo;, категоричен е той.<br /> <br /> &bdquo;Не делфините, а хората изяждат рибата от морето&ldquo;, коментира проф. д-р Атанас Палазов, директор на Института по океанология &bdquo;Фритьоф Нансен&ldquo; към БАН във Вар&not;на. Според него трудно някой специалист към момента би се съгласил с думите на рибарите за увеличена популация на китоподобните. <br /> <br /> Той е категоричен, че няма точна информация за броя на делфините в Черно море. Националното изследване още не е започнало. Така че към момента се спекулира с данните, обясни проф. Палазов.<br /> <br /> В нашата акватория се срещат три вида делфини - афалата, обикновеният делфин и муткурът. Рибарите търсят причина за количествата на улова, но няма доказателства, че точно делфините са виновни, допълни той. <br /> <br /> По думите му само човек, който никога през живота си не е докосвал мрежа, може да повярва, че морските бозайници я късат. Тя можела да се среже само с трион. Според него делфините загиват оплетени в рибарските мрежи. У нас този вид китоподобни са обявени за застрашен вид и са вписани в Червената книга на България. Животните са защитени и уловът им е абсолютно забранен.<br /> <br /> И трите вида черноморски делфини са критично застрашени, популациите им са близо до екологичния минимум и всяка намеса в естественото им състояние ги поставя на ръба на оцеляването. Това заяви Спас Узунов, консервационен експерт във фондация &bdquo;Биоразнообразие&ldquo;. Той е категоричен, че &bdquo;в XXI век избиването им е несъвместимо със съвременните социални и морални процеси&ldquo;.<br /> <br /> Между 500 000 и 700 000 са делфините в Черно море. Това са все още неофициалните данни от неприключило изследване, извършено от организацията АКОБАМС (Международно споразумение по въпроса за делфините в Черно, Средиземно и прилежащите им морета), съобщи координаторът от България гл. ас. Константин Михайлов от Института по рибни ресурси във Варна.<br /> <br /> Изследването е извършено чрез проследяване от яхта и самолет през лятото. Делфините са били наблюдавани само в икономическата морска зона на България, Румъния и Украйна. Нужни са изследвания и в други акватории. Трябва да се огледа и през други сезони заради хранителния режим на китоподобните, поясни Михайлов. <br /> <br /> Най-големият видян пасаж бил от 20 делфина. Относно популацията на морските бозайници той даде сравнение с изследване, извършено от Института по рибни ресурси през 60-те години на ХХ век. Тогава от самолет са били забелязвани стада от 500, 700, дори и от 1200 делфина. <br /> <br /> Има нашенци, които още помнят как са си пазарували делфинско месо от рибарските магазини.<br /> <br /> В Черно море уловът на делфини се е вихрил от началото на 20-те години на миналия век до 1966 г. След това се налага мораториум върху избиването на морските бозайници заради силно намалената им популация. Само в Турция ловът им продължава чак до 1983 г.<br /> <br /> Смята се, че през 60-те години на миналия век делфините в Черно море са наброявали между 1 и 2 млн., а през 80-те и началото на 90-те години са достигнали абсолютния минимум на популациите. Основна причина за изчезването им е намаляването на рибните запаси.<br /> <br /> Почти всяко лято има слухове, че баровци и чужденци плащат по 50-100 лв. за &bdquo;нелегална&ldquo; делфинска пържола, изкушени да опитат месото. Естествено, деликатесът липсва от менюто на ресторантите. /БЛИЦ<br /> <br /> <br />