Ниските добиви и лошото качество на реколтата може да увеличи цената на виното и ракията. Според производители е възможно тази зима да пием с 10 до 15% по-скъпо вино и ракия.
Ден след като беше даден старт на гроздобера, производители се оплакаха от недобра суровина, информира Дарик. С близо 60% по-ниски добиви очаква и Росица Кючукова, която от години има лозови масиви у нас: &bdquo;Очаквам реколтата да е с 60% по-ниска като добив от миналата година, но е много по-скъпа. За съжаление едва ли пазарът ще понесе много висока цена на виното, която да покрие всичките загуби. Най-вероятно тази година ще се работи на себестойност, така че поне да се завъртят вложените средства, в най-добрия случай. Поскъпването ще е с около 10-15%, едва ли ще е повече&quot;, каза Кючукова.<br /> <br /> Проблеми има и при износа на вино. Заради размириците в Украйна българските винопроизводители избират заобиколни маршрути към Русия, за да доставят вече договорените бутилки вино. <br /> <br /> Въпреки това обаче, сътресения на пазара не се очакват, обясни директорът на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев: &bdquo;Реколтата грозде ще бъде по-малка като количество в сравнение с предходната 2013-а година. Миналата година преработиха 250 000 тона винарските предприятия. Тази година прогнозите ни, към днешна дата, са във винарските предприятия да постъпят около 200 000 тона, т.е. очаква се един спад с 50 000 тона грозде. Това донякъде е притеснително като факт, че имаме намаление, но от друга страна това няма да доведе до някаква криза, нито пък ще има такъв момент, в който да почнем да говорим, че заради малкото грозде, ще има по-малко вино, което автоматично ще повиши по някакъв начин цените&quot;.<br />