Цигуларят Васко Василев се завръща у дома през август, за да свири филмова музика в летните театри на шест града. Теми от „Модерни времена”, „Скайфол”, „Мисията невъзможна” и „Кръстникът” са само част от хитовите попадения в репертоара му, съобщава "Монитор".
В летния лъч от турнето Cinema Concertos ще се включи и световната шампионка по фигурно пързаляне Албена Денкова, с която Васко е добър приятел. В последния сезон на Dancing Stars спортистката доказа, че е виртуоз както на леда, така и на паркета, грабвайки първото място. Победата й накара майстора на тънката струна да я покани за танц, който да е сред атракциите в обиколката му. На 25 август, когато е и първият концерт в Сандански, пазарен факт ще стане албум с най-доброто от цигуларя и дългогодишната му муза &shy; пианистката Памела Никълсън.&nbsp;<br /> <br /> <strong>- Васко, какви рокади има в сетлиста на летния лъч от Cinema Concertos?<br /> </strong>Tой ще е значително по-различен от концертите през ноември миналата година най-вече заради аранжиментите &ndash; съставът на оркестъра е по-малък и повечето теми са преработени. Направихме вече няколко концерта на открито в Испания с този репертоар и мога да кажа, че има страхотен ефект, когато е лято и си под открито небе.<br /> <strong><br /> - Имаше идея да включиш теми от златни БГ филми, особено след трибюта към Тодор Колев, който направи в НДК през есента. Работиш ли в тази посока?<br /> </strong>Не съм забравил за тази идея, но за да стане както трябва, е необходимо наистина време и работа. При мен това лято се оказа, че няма и един свободен ден. Иначе обичам много български филми &ndash; от повечето детски до всички с Тодор Колев.<br /> <strong><br /> - Как вървят дистанционните уроци по танци с Албена Денкова? Какъв танц репетирате и кое ти беше най-трудното в целия процес на усвояване на хореографията?<br /> </strong>Признавам, че първоначално планирахме поне 4 &shy; 5 дни за съвместна работа, но се оказа, че нито аз, нито тя можем да се срещнем по-рано от един ден преди концерта в Сандански&hellip; Сега върви интензивна соло подготовка от моя страна &ndash; те с Максим ми изпращат видео със заснети стъпки и хореография от Сочи, а аз ги уча. Никак не е лесно, обаче ще се справя! Танцът е танго, но повече няма да издам засега.<br /> <strong><br /> - Тя в колко шоута ще тества двигателната ти култура?<br /> </strong>Тя имаше желание да бъде на всичките шест концерта, но снимките на телевизионния є проект в Москва започват от 30 август и мисля, че максимално ще може да остане до Варна.<br /> <strong><br /> - Имаш ли си ритуал за концентрация, преди да излезеш на сцената &shy; например да се разсвирваш бос, както по време на ваканцията ти в Испания?<br /> </strong>Ритуал нямам. Разчитам на себе си, на колегите и разбира се, на публиката, която е голям участник в тези концерти заради обратната връзка, когато разпознава мелодията и прави асоциация с филма.<br /> <strong><br /> - Какво ти предстои като ангажименти зад граница до края на годината?<br /> </strong>В момента съм в Италия за един концерт, кацнах преди 2 дни от Банкок. Все още нямам багаж, но си купих концертни дрехи и обувки от Тайланд за 20 долара, така че засега съм наред (б.а. &shy; смее се). След Италия заминавам за Испания, където имаме специален проект с &ldquo;Мини Купър&rdquo; и ще правим миниконцерт на открито, като целият оркестър ще е в отделни автомобили. Изглеждаше лесно и атрактивно, но изискваше доста подготовка и тренировки, докато го изработим на практика. Събитието е на 23-ти, а на 24-ти кацам в София, на 25-и турнето стартира в Сандански. Няколко часа след края на концерта в Русе летя за Лондон, а на 1-ви сутринта съм на репетиция в Ковънт Гардън.<br /> <strong><br /> - Какво схвана от кулинарните уроци на Lidl, освен че касеролка не е мръсна дума?<br /> </strong>Придобих сериозно самочувстие благодарение на шеф Таньо Шишков и дори мисля, че мога сам да направя баница. Паеля можех и преди (б.а. &shy; смее се).<br /> <strong><br /> - Какво реално умееш да си приготвяш и кой е най-апокалиптичният ти експеримент в кухнята?<br /> </strong>Имам късмет почти винаги да съм с някой, който обича и умее повече от мен да експериментира в кухнята. Аз все още залагам на по-малко работа с котлон, горещи неща и ножове.