Христо Георгиев - основният заподозрян и обвинен заедно с брат си за дръзкия грабеж на инкасо служители пред „Интернешънал Асет банк” във Враца проговори единствено пред репортер на „ШОУ” и агенция БЛИЦ! Открихме го в Централния софийски затвор, където търка наровете по дело за кражба на кола, с която се опитал да избяга от полицейска засада в кв. „Света Троица“ месец след обира пред банката. Разговорът ни протича бавно и със седмици, тъй като единственият начин на комуникация с Георгиев е чрез писма, предавани му от негови близки и адвокати.

Грабежът

Бившият полицай Христо Георгиев бе арестуван показно в Чепинци повече от 40 дни след обира пред врачанската банка, за която се твърди, че е собственост на един от основателите на СИК Младен Михалев-Маджо. На 1 октомври 2013 г. двама маскирани излизат от тъмното, където скрити са причаквали пред клона на „Интернешънал Асет банк” служители на инкасо фирма, която трябвало да донесе пари. Заради ремонт на улицата возилото с пачките спряло на метри от входа, а един от служителите взел торбите и забързал да ги внесе. Според първоначалната информация бандитите имали оръжие, но не го използвали. Единственото, което казали, е: „Давай парите или ще те гръмна!“, а след като взели пачките, изчезнали в неизвестна посока.

В кориците на делото обаче е записано друго. Двамата маскирани не са носели оръжие. Те са препречили пътя на служителя, който носел торбата, бутнали го и издърпали чантата с пачките, след което се скрили в тъмното. По-късно стана ясно, че из малките улички в района ги очаквало скрита кола, с която избягали. Още тогава стана ясно, че охраната на банкнотите не е извършена по правилата и явно точно тези пропуски използвали мъжете с маските. Единственият адекватен в тази ситуация се оказал нощният охранител на банката Генади, който извадил служебното си оръжие и запознал да гърми по нападателите, но без успех. Те си тръгнали с над 90 хиляди лева, собственост на врачанска фирма, за която също се появиха слухове, че е била собственост на Маджо и се занимавала с тютюневи изделия.

Часове след грабежа бившият дипломат от кариерата и почетен член на клуба “Монтерей” Виктор Вълков разкри пред агенция БЛИЦ, че “Интернешънъл Асет банк” вероятно ще проведе собствено разследване за обира във Враца. Вълков, който е сред близките приятели на Младен Михалев-Маджо, е в управителния съвет на банката заедно с бизнесмените Георги Георгиев, Георги Харизанов и Иван Драгневски.

Знаех, че ще бъда „сготвен”

За дръзкия грабеж са задържани братът на Христо Георгиев – Людмил, и 30-годишният Иван Иванов. 46 дни по-късно в ареста попада и Христо, за когото се смяташе, че е избягал с парите. След като прави пълни самопризнания, Людмил е пуснат на свобода. По-късно от ареста излиза и Иванов. Пред „ШОУ” бившето ченге разкрива, че е бил „сготвен от свой“ заради негов отказ да плати 6-цифрена сума на полицаи, за да го отърват от старо дело, образувано срещу него още когато е бил служител на Девето РПУ. „Лежах по обвинение, че съм работил с Върбан Борисов - Боксьора от „Опасните“, че заедно с него съм извършил обир на магазин в „Младост”. Един ден дойдоха мастити полицаи и ми предложиха сделка. Трябваше да дам стабилна 5-цифрена сума, да направя самопризнание за нещо, което не съм извършил, и за което ме е натопил мъж, който съм задържал многократно“, спомня си Георгиев.

Ченгетата му искали парите за дело, образувано срещу него още докато е действащ полицай в люлинското Девето РПУ, в сектор “Криминална полиция“. Като оперативен работник по домовите кражби Христо често задържал един и същ криминално проявен - Росен Кирилов Рангелов – Човката. Последният път през 2010 година го хваща за грабеж. Малко по-късно Човката топи полицая, че е шеф на бандата, в която работи и той самият! „Сега Човката ходи по всички дела и обяснява как аз съм опасен престъпник и той знае всичко. Човката ми беше контингент, аз работих по апартаментски кражби, а той е апартаментен крадец“, пояснява Георгиев.

Според полицейския план за измъкването му от затвора Христо е трябвало да полежи няколко месеца, след което „нещата за него да се оправят”. „Прокуратурата ми наложи „домашен арест“, без да минава през съда, за да ми покажат, че могат, че са велики и силни. При положение, че лежа 7 месеца, се съгласих с оферта на бившите си колеги. Излизам, но с уговорката, че няма да ме тормозят. А аз съм с домашен арест, за да ми се брои после и при лежането. Супер незаконна сделка сме сключили, но мен ме устройваше.

Впоследствие сумата стана 6-цифрена и аз нямам възможност да реагирам на тези пари“, разказва Христо Георгиев пред репортер на „ШОУ” и БЛИЦ. По думите му бившите му колеги искали парите, за да направи споразумение по делата, но една голяма част от банкнотите били за полицаите. „Има много стройна организация между прокуратура, съд, полиция и т.н. Говорим за полицаи от СДВР. Те започнаха да ме притискат за тези пари и всеки ден се опитвах да бавя времето. Знаех, че ще бъда „сготвен”. И в един момент става нещо във Враца, грабежът. В този момент аз бях на лекар, защото имах проблем. Притискат мои близки, мои роднини, без прокурорски санкции, незаконни разпити по два-три дни, психоатаки, че някакви престъпници сикаджии са по петите ми. Пред майка ми говореха как и двамата й синове ще бъдат заключени и трябва да пожертва единия, за да спаси другия“, допълва Георгиев.

Братът на Христо не издържа на натиска и прави „самопризнания”, в които посочва родния си брат за извършения грабеж. Според Георгиев обаче тези самопризнания са незаконни тъй като Людмил бил държан в ареста три дни, без да му бъде повдигнато обвинение, без прокурор да удължи задържането му на 72 часа, без да му бъде осигурен адвокат. Христо пък е обявен за издирване. До него достига информация, че го търсят освен от МВР, но и сикаджии, за да си отмъстят за грабежа на парите им. За да се спаси от тях, Христо Георгиев се укрива близо 46 дни, твърди самият той.

Престрелка с полицията

Месец, след като е обявен за издирване, Христо попада на полицейски капан в столичния квартал „Света Троица“. На 30 октомври той е забелязан от причакващите го спецполицаи между блоковете. Според МВР издирваният бандит е стрелял по тях, а според Георгиев той не е произвел нито един изстрел по бившите си колеги. Бягайки от ченгетата, Христо се мята на черен джип, паркиран пред хипермаркет. Но веднага, щом виждат мъжа във возилото и тичащите подир него полицаи, момчетата в колата излизат и лягат на земята. Оказало се, че... тя е крадена!!! „Вместо полицаите да ме задържат на светло, на чисто или в къщата, в която съм, те избират да ме задържат в някакво тъмно междублоково пространство. Започва пукотевица, а аз съм бил достатъчно дълго полицай, за да знам, че не се стреля по човек така изведнъж, има си ред по Закон за МВР, при който се използва оръжие... Не стреляха със служебни оръжия, аз познавам как стреля „Макаров“, познавам и как стреля по-голямото оръжие. Затова и хукнах да бягам, качих се в една кола, помолих момчетата да ме закарат някъде, за да се спася, но те решиха, че съм полицай. Аз уцелих някакви престъпници крадци на коли, и те скочиха от колата и легнаха на земята, предадоха се. Полицаите продължиха да стрелят по мен, аз карах около 300 метра, след което оставих колата, защото тя беше цялата надупчена, избягах и се скрих.

МВР получили информация от близък на заподозрения за банковия обир къде може да бъде открит. Според Христо обаче човекът, който го е издал, е бил притиснат да го направи. Късно вечерта на 15 ноември 2013 г. той е задържан при зрелищна акция на баретите от СОБТ, а акцията е ръководена лично от главния секретар на МВР Светлозар Лазаров. Според официалната информация от вътрешното ведомство бившият полицай е арестуван заедно с още четирима души, а в колата на Георгиев са открити два пистолета. Лазаров разказа тогава, че е имало план, създаден от близките на Христо, да го изведат от къщата в Чепинци с лек автомобил „Волво”. За целта били дошли и двама авери на бившия полицай. Спецченгетата обаче завардили изходите и блокирали возилото. „Трима са задържани в колата и двама в къщата, като най-вероятно те са го приютили", заяви тогава главният секретар на МВР, като уточни, че при ареста Георгиев не е оказал съпротива.

Христо пък разкрива, че отишъл в къщата в Чепинци при свой познат за не повече от 15-20 минути. „Цялото СОБТ беше вдигнато, всички дойдоха, не съм оказвал съпротива. От първия момент, в който ме задържаха, им казах, че съм се криел от страх да не бъда убит. Признавам си, че съм отнел колата в „Света Троица”, за да си спася живота. Върнал съм колата и се съгласявам на споразумение, съгласявам се с обвинението, въпреки че тук вината е спорна - искам по-лека процедура, но вече 9-10 месеца ми се отказва. Чакат ме, за да ме „ушият” по някое по-тежко дело, защото за противозаконно отнемане на МПС се предвижда по-леко наказание, освен това ми е за първи път и не могат да ми дадат тежка присъда. Очаквам да ме „насадят” или за грабежа във Враца, или за нещо друго. Дърпат някакви кошаревски свидетели, с по 10 обвинения, стари престъпници, започват да дават срещу мен показания, влачат ги нагоре-надолу...”, разказва пред наш репортер Христо Георгиев. А ето и цялата му изповед:



Христо Георгиев:
Най-добрите престъпници в България са полицаи. Или бивши полицаи. Или контролирани от действащи полицаи

- Христо, колко време сте били служител в МВР?
- От 2004 до 2010 година. Бил съм оперативен работник в сектор „Криминална полиция“ по линия взломни кражби и домове.

- Разказахте ми доста интересни неща, грабежи, престъпления, заговори, полицаи… Звучи като сценарии за филм. Защо точно вие, защо точно вас топят за престъпления, които казвате, че не сте извършил?
- Аз малко смешни ги направих - два-три пъти се опитваха да ме хванат, но не успяха. Някои висши полицаи явно не искат да разкажа тези неща, които току-що разказах...

- Казвате ми, че ви „топят” за банковия грабеж, но стана ясно, че родният ви брат е направил самопризнания. Другият задържан – Иван Иванов свидетелствал ли е против вас?
- Не. Той не е говорил нищо. Той търсеше работа при брат ми, а аз случайно ги засякох в апартамента и после решиха, че аз съм им шефът. Чел съм делото за грабежа на банката и мога да кажа, че нямат никакви доказателства, освен показанията на брат ми, който е бил накаран да говори някакви неща. В последствие той е оттеглил показанията си, когато вече е имал адвокат. Показанията не са дадени пред съдия, те са дадени даже извън града, водили са го, без да знае къде, тормозен е три дни от полицията без прокурор да му наложи 72 часа - абсолютно незаконно! Точно този ден, в който е извършен грабежът, никой не ме е виждал във Враца. Има показания на една банкерка, която е казала, че през деня е видяла някого, който прилича на мен, да минава оттам, но това е малко спорно. Няма записи от камери. Няма СРС-та. Извършителите са били маскирани, така че охранителите не могат да разпознаят хората, които са ги ограбили. Интересното по това дело е, че никой не знае откъде са парите...

- Бяха намерени над 3000 лева у брат ви при ареста...
- Те намират в брат ми дребни пари, той работи с такива суми – 4-5 хил. лева, фирмата му е данъчно регистрирана. А собствениците на парите, които са били задигнати, дават несвързани обяснения. Инкасото не е точно инкасо, парите са на банката, а пък тази фирмата ги била давала тези пари като заем, но нямат документи за тези пари... По делото има данни, че е бил само един служител на инкасото, бил е с нерегламентирана кола, пресрещнали са го двама човека и са му взели торбата с парите. Според прокуратурата, които разполагат само с данни, дадени им от фирмата, са били 90 хиляди лева, но собствениците на парите не могат да представят документи за тях, били са кешови, без документи т.е., в торбата е можело и да няма никакви пари.

- Има информация, че банката е на Младен Михалев-Маджо. Вие казахте, че представители на една трибуквена групировка са ви търсили - така ли е?
- Да. От медиите разбрах, че Маджо е собственик на тази банка и че в нея се въртят негови пари от цигари. Фирмата, която казва, че парите са нейни, също била негова или на негови хора. Маджо живее в Швейцария и може би дори не е разбрал какво се е случило. Но след като се разчу, че са щели да идват мутри да ме търсят, един мой близък, бизнесмен, без мое знание, е отишъл да пита може ли нещо да се направи, ако трябва, да се възстановят щетите, които някой друг е причинил. Но хората казали, че въпросът не опира до пари и щели да ме намерят...

- Кои хора, с кого е говорил, и те от името на Маджо ли са се представили?
- Не. Говорил е с някои главорези. Но явно полицията във Враца е под тяхно влияние, защото явно много с желание работят. Само тази информация, че те търсят хора от групировките, е достатъчна за един нормален човек да се скрие.

- А вие как разбрахте, че ви търсят главорези?
- Разбрах от медиите, че ме търсят. А от моя близък разбрах, че ще бъда „оправен”. Човекът беше видимо притеснен и аз дори му се скарах: „Защо отиваш да предлагаш пари за неща, за които нямам нищо общо?“. Човекът дори ме съветва да не излизам отвътре, защото ме чакат. Не са добре нещата, както и да ги гледаш...

- При ареста ви в Чепинци стреляхте ли по полицаите?
- Не. В колата ми имаше намерено оръжие, но не е използвано изобщо. Там светнаха фенерите, аз излязох с вдигнати ръце, легитимирах се, легнах и се предадох. Но и в „Света Троица” не съм стрелял по полицаи! Когато стана пукотевицата тогава, шефът на СДВР на грабежите, сега е в Седмо РУП, Илиев се казва, беше единственият човек, който ми повярва и реши да провери случая. Беше извикал издирвачите от Софийско, които са присъствали на пукотевицата, и те му бяха казали, че не съм стрелял по тях, че от моя страна няма стрелба. Не знам дали обаче ще си признаят това. Потулиха нещата. Сигурно тази история един ден ще я напиша на книга. Но не се знае дали ще имам възможност, защото такива като мен…

- Казвате „такива като мен” - какъв сте вие?
- Аз съм такъв, който е враг на всички в момента. За полицаите съм ренегат - те мразят техните, които са минали от другата страна. А всъщност най-добрите престъпници в България са полицаи. Или бивши полицаи. Или контролирани от действащи полицаи.

- А защо един полицай минава от другата страна?
- Може би в полицията той прави много по-гнусни престъпления, от които се срамува... Може би полицията е просто една добре организирана престъпна структура...

- Какво ви се е налагало да правите в полицията, докато сте били действащ полицай?
- Какво ли не! Да набеждаваш хора, да заключваш хора, да обираш хора...

- Нима това ви идва като заповед от началника?!
- Да. Точно така.

- А кому е нужно това, за какво се прави?
- Защото някой човек е платил един друг човек да бъде отстранен. Най-добрият начин да отстраниш някого е чрез полицията. За 24 часа този човек го ликвидираме, прибран, задържан, прокурорът му налага 72 часа, после съдът го оставя в ареста.

- Т.е., да разбирам ли, че преди време си разчистваха сметки, като се гърмяха по улиците, а сега се вкарват по затворите, за да се вадят от играта?
- Да. Точно така. Така става по-лесно, по-бързо, по-чисто и по-евтино.

- Какво се случва с делата ви?
- Това дело, за което съм с мярка „задържане под стража”, е най-простичкото дело от всички дела – то е само 5 листа. То е за противозаконно отнемане на колата в „Света Троица” и е в Софийския районен съд, но го отлагат няколко пъти. Причините за отлагането са формални. В самото дело фигурират споразумения с прокуратурата за една година условно, после ми искаха 6 месеца, които са нормалните срокове за такова престъпление. Но после нещо се случи и спряха. А аз искам споразумение. На 8 или 9 септември е следващото заседание.

Делото за грабежа пред банката във Враца е насрочено за 10 и 11 септември в Окръжен съд-Враца. Нямам присъда по нито едно от делата. Обвиненията ми са абсолютно еднакви – някой отива и казва, че еди - кой си е направил нещо. Няма СРС-та, няма камери, няма ДНК. Единствено свидетелски показания, и то все на такива – престъпници или баровци с много пари, придобити незаконно. Явно този, който ги треска, има извратено чувство за справедливост, обича да обира богаташи. А може би с част от тези пари помага на някой, който има нужда. Срещу мен няма нито едно пряко доказателство и ако бъда осъден, ще бъда осъден на свидетелски показания от криминално проявени лица.

Възприемам себе си като един обикновен човек и се надявам на безпристрастно правосъдие, за да мога да се грижа за семейството си.



Разследващи опитали да прикачат Полицая към Боксьора и бандата му за грабежи „Опасните“

Разследващи се опитали да присламчат полицаят Христо Георгиев към бандата „Опасните”, но така и не открили доказателства за това и се отказали, разкрива самият Георгиев пред наш репортер. „Познавам бегло Боксьора, виждали сме се няколко пъти, но само толкова. След като го хванаха, се опитаха и мен да ме присламчат към „Опасните”, но после видяха, че нямам нищо общо и ме отделиха и ме пратиха на в Софийски градски съд за нещо, което свидетел не е видял, но знаел, че аз съм извършил – обир на магазин в „Младост”...”, споделя бившето ченге.

Главатарят на „Опасните” Върбан Борисов-Боксьора бе арестуван и доби известност след въоръжен грабеж на заложна къща в ж.к. „Левски” през 2012 година. Първоначално Върбан успя да избяга и да се скрие, но по-късно сам се предаде в полицията. Той и още седем души от бандата „Опасните”, сред които военен и полицай от Първо РПУ, бяха признати за виновни от Софийския военен съд за два удара на заложни къщи, за притежание на оръжие и кражба на “Фолксваген”, който после запалили. По 18 г. в затвора ще лежат ММА-боецът Върбан Борисов и ефрейторът от армията Иван Иванов, както и други трима от групата им. 11 г. затвор е наказанието на полицая Илиян Митов и още двама. Според прокуратурата бандата е плячкосала злато и ценни вещи за 275 хил. лв. Според близките на Боксьора, той страдал от рак.


Мария ЦВЕТКОВА