Ако забранят пушенето в зимните градини, в София ще стане като на Майдана, палят се кръчмари. Ресторантьорите са категорични, че по-сериозните санкции, които възнамерява да въведе здравният министър д-р Таня Андреева с поправките в Закона за здравето, ще ги изправи пред фалит.
&quot;Нямаме друг избор освен да излезем на улицата. Ще ни съсипят бизнеса, много хора ще са без работа и ще стане по-страшно и от Украйна&quot;, твърди съдържател на заведение на столичния бул. &quot;Витоша&quot; пред &quot;Стандарт&quot;. Мъжът призна, че е инвестирал в изграждането на зимна градина пари, колкото за една гарсониера. Самият той не е пушач, но клиентите му палят. И макар да не е извадил пепелниците, хората си тръскат по пода.&nbsp;&quot;Няма как да се спазва нещо, което системно и масово се нарушава от всички&quot;, обяснява управител на друго кафене на бул. &quot;Витоша&quot;.<br /> <br /> Повечето ресторантьори признават, че намират начини, за да заобикалят забраната за пушене. &quot;Това е един узаконен рекет от държавата. Плащаш си и не те закачат. С новите поправки, ако се приемат обаче, ще трябва да се плаща повече и ще сме на загуба. Фалираме ли, губят се работни места, а и държавата няма да спечели нищо, защото ние освен заплати, плащаме и данъци&quot;, коментира ресторантьор. <br /> <br /> Инвестицията в конструкция за зимна градина е доста сериозна. Най-обикновените са на цени между 7000 и 14 000 лева в зависимост от размера - между 5 и 30 кв. м. Има и по-луксозни, които надхвърлят 40 000 лева, а мнозина са вложили средства в изграждането на такива помещения по поръчка. Сега идеята на здравното министерство (МЗ) е пушенето да се забрани във всички места, които имат покрив и са поне с три стени, без значение от какъв материал са изградени. В поправката на закона ще бъде отразено и че е без значение дали конструкцията е постоянна, преместваема или временна. Това на практика означава, че се забранява пушенето във всички пристройки към заведенията. Освен това ще бъдат увеличени и санкциите. Предвижда се при констатирано нарушение да се отнема лицензът за търговска дейност поне за 1 месец. Един от аргументите на здравното ведомство е, че глобите не са достатъчни, за да накарат заведенията да спазват правилата. За това се предлага барове и ресторанти, които 2 пъти са погазили правилата, да се затварят за 1 месец. Наказанието ще се налага, когато фирмата вече има влязло в сила наказателно постановление и отново е допуснала тютюнев дим. <br /> <br /> Санкциите за заведенията, които продължават да работят въпреки това, е предвидено да са 20 000 лева. Според сега действащия Закон за здравето всеки, който пуши на закрито, се наказва с глоба от 300 до 500 лв., а при повторно нарушение - от 500 до 1000 лв. Глоби се налагат както на пушачите в нарушение, така и на собственици на заведения или фирми, неспазили правилото. Оказа се, че тези санкции много трудно се събират. До края на 2013 г. са изплатени само 41% от наложените глоби<br /> <br /> Самите ресторантьори признават, че са склонни да си плащат глобата и &quot;по нещичко отгоре&quot;, за да не ги закачат. &quot;Системата е такава, че корупцията е неизбежна. Обикновено правят хайки, когато недоволен клиент подаде сигнал, но ако вече веднъж си им платил, самият инспектор предупреждава, че идват и в този ден просто никой в заведението не пуши&quot;, призна собственик на луксозно кафене.<br /> <br /> Мнозинството от съдържателите на заведения са категорични, че този път ще има сериозни протести. Стотици противници на пълната забраната, сред които известни личности и ресторантьори, излязоха на бунт преди година. Но имаше и контрапротести на непушачи. От персонала на някои заведения пък тихомълком споделят, че за тях лично е по-добре, когато вътре не се дими. &quot;По 12 ч съм на работа. Сами разбирате, че ако е задимено, няма да се чувствам добре. Самият аз пуша, но предпочитам около мен да има въздух&quot;, коментира сервитьор от известна верига за хранене. Все пак, като цяло надеждите на ресторантьори и клиенти е, че тази поправка няма да мине и ще се намери компромисен вариант между опазването на здравето и потребността да запалиш цигара, докато си пиеш питието на бара.&nbsp;/БЛИЦ