Между 50 стотинки и левче излиза литър домашна бира. За сметка на това качеството и вкуса й по нищо не отстъпват на тази в магазина, разказва 43-годишният Виктор Върбанов от Велико Търново, който е един от учредителите на Асоциацията на домашните пивовари в България.
Той е може би първият българин, приготвил успешно бира в домашни условия, пише &quot;Борба&quot;. За тази цел са нужни малц, хмел, дрожди и вода, а тайната съставка за приготвянето на пивото е най-вече желанието. Инвестициите в съдовете, в които се приготвя бирата, са минимални &ndash; нужен е съд с по-голяма вместимост, което може да е някоя по-голяма тенджера, серпентина за охлаждане и два пластмасови съда, който се поставят един в друг за прецеждане на пивото. След около три седмици, ако всичко е спазено както трябва, бирата е готова за консумация с мярка и удоволствие.<br /> <br /> Първата си бира Виктор, който по професия е IT специалист, приготвя в края на 2011 г. и я отваря на 1 януари 2012 г., като преди това пивото е отлежавало около месец. <br /> <br /> &bdquo;Приготвянето на бира е като готвенето. В тенджера с вместимост 14 литра могат да се приготвят около 10 - 12 литра бира, но самият процес е дълъг и това може би възпира много хора да си правят сами бира. Нужни са между 4 и 6 часа работа за приготвянето й, а след това се чака да отлежи&ldquo;, разказва Виктор. <br /> <br /> И покрай хобито си, с което се занимава вече две години, е научил много тънкости и тайни за приготвянето на различните видове бира. <br /> Около Великден в България предстои да се проведе Вторият национален конкурс за домашна бира, който ще този път ще е с международно участие./БЛИЦ<br /> <br /> <br /> <br /> <br /> <br />