Всички тежки болести, които измъчват хората, се причиняват и от трансмазнини. Това обясни експертът по хранете д-р Людмила Емилова в предаването „Преди обед“ по bTV по повод дебата да бъдат ли забранени хидрогенираните и трансмазнините. Темата беше повдигната в САЩ, а у нас, както съобщи БЛИЦ, еколози предложиха забрана на маргарина, където се съдържат най-много такива вредни мазнини.
Д-р Емилова се обяви и против рекламите на маргарини, които шумят, че съдържат полезните омега 3 и 6 мастни киселини. &bdquo;Много лошо с много малко полезни какво прави?&ldquo;, попита тя.<br /> <br /> По думите й, ефектът от хидрогенираните мазнини не се усеща веднага, но те се натрупват през годините и водят до бавна и сигурна смърт. Те са сред основните причинители на инфаркт и инсулт. <br /> <br /> &bdquo;Това се натрупва и най-опасно е когато си намажеш филия с маргарин и след това пиеш нещо топло. Това дава възможност да се разтвори в стомаха и да отиде в кръвоносната система. Натрупва се по артериите&ldquo;, обясни тя и посочи, че това води до инфаркт инсулт.<br /> <br /> Освен това, трансмазнините причиняват постоянно тлеещо възпаление в организма &ndash; сигурна предпоставка за ракови образувания. Те предизвикват и хиперинсулизъм, което уврежда панкреаса и води до диабет. Експертът заяви, че вече много деца страдат от диабет тип 2, който е характерен за възрастните. Тези храни влияят и на поведението на децата, тъй като пречат на нормалното кръвоснабдяване на мозъка и водят до агресия или депресия. <br /> <br /> &bdquo;Правят се реклами на абсолютно вредни храни&ldquo;, заяви тя и препоръча хората сами да си приготвят храната и да не се доверяват на супермаркетите. <br /> <br /> Георги Балджиев от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) пък посочи в кои храни се влагат най-много трансмазнини &ndash; бисквити, вафли, готови тестени изделия и най-вече маргарин. &bdquo;Опасността човек да прекали си консумацията на тези мазнини е голяма&ldquo;, каза той. &bdquo;Няма безопасно количество на трансмазнини. Количеството, което трябва да се поглъща, е 0&ldquo;, препоръча той. <br /> <br /> Балджиев обясни, че БАБХ не работи по формирането на политики. Политиките се формират от изпълнителната власт и ЕК. Пълната забрана на трансмазнините, обаче, ще наруши основна привилегия в ЕС &ndash; свободното движение на стоки, и вероятно това ще попречи това да се случи. <br /> <br /> В САЩ се води много добра статистика на заболяванията и факторите, които им влияят. У нас подобна база данни няма. &bdquo;В България не се знае каква е консумацията&ldquo;, каза Балджиев.<br /> <br /> Той обясни и как да се разбере дали продукт с растителни мазнини съдържа трансмазнини. Ако продуктът е течен, по-вероятно е да няма. Ако е твърд, обаче, почти сигурно е, че съдържа вредната съставка. <br /> <br /> &bdquo;Дори производителите вече доста съвестно изписват &bdquo;хидрогенизирано растително масло&ldquo;, каза той. Един от начините за прикриване на съдържанието на такъв продукт е изписването на етикета &bdquo;частично хидрогенизирано растително масло&ldquo;. Това е заблуда, тъй като по принцип тези мазнини са частично хидрогенизирани. Ако бяха напълно хидрогенизирани, те щяха да са наситени и нямаше да са вредни.<br /> <br /> Ако тези мазнини се натрупат в мастната тъкан, те си остават там, но не вредят на човека. Ако, обаче, станат съставна част от клетките и тъканите, тогава се изменя и функцията на органите. Общо взето, ако човек е консумирал такива мазнини, няма как да ги изкара от тялото си. Единственото, което може да направи, е да спре да ги консумира и натрупва. <br />