Майсторите на домашната ракия са в паника, защото в разгара на сезона на казаните се получават сериозни проблеми с използването на вносна бяла захар, пише “Преса”.Причината за това е,че в някои партиди от внос има подобрители, които бавят ферментацията.
В арабските страни например се внася само такава захар, за да се предотврати варенето на домашен алкохол. Нещо повече, има и вносна захар, която съдържа серни продукти, които също пречат на ферментацията.<br /> <br /> В големите хипермаркети у нас обаче масово се предлага вносна захар, като на означенията върху опаковките се посочва къде е пакетирана, но не и производителя. Цената също е от значение &ndash; тази година килограм от сладката стока струва между 1.65 и 1.87 лева.<br /> <br /> Естествено, майсторите на домашна ракия търсят по-евтин вариант, а той се среща най-често в големите магазини, където правят сериозни промоции в определени периоди. След това обаче, ако захарта е от внос и с посочените съставки, целият им труд отива на вятъра. /БЛИЦ<br />