Само от една ферма в Средна гора за десетина години са убити 140 коня, очевидно с цел продажбата им за месо, твърди 63-годишният фермер Александър Шугов. Според него, организирани групи кръстосват страната и избиват конете, като още живи ги разфасоват, за да бъдат предложени на месопреработватели. Шугов свидетелствува, че гората около фермата му е пълна с кости и кървища.
Потърпевшият фермер се е оплаквал на прокуратурата и МВР, но засега конекрадците не са открити, съобщава &quot;Труд&quot;. Шугов обаче продължава да води собствено разследване, има снимки на коли, отпечатъци от гуми и обувки край труповете на коне.<br /> <br /> Килограм конско месо вървял по 36-40 лева, твърди фермерът, защото месото им е екологично, без холестерол. Един кон тежи към половин тон и печалбата на конекрадците достига до 20 000 лева, пресмята той.<br /> <br /> Когато обаче контрабандистите бързат, те пласират месото много по-евтино от истинската му цена. Така част от него се оказва в колбаси на български месопреработватели. <br /> <br /> Както показа и изследване на Българската агенция за безопасност на храните, в колбасите на две наши компании &ndash; &ldquo;Мес-Ко&rdquo;, Петрич и &ldquo;Бони оборот&rdquo; са открити между 7 и 10% конско месо. Става дума за саздърма, сушеница и варено-пушен колбас. Лошото е, че това не е обявено на етикета, където като състав е посочено единствено &ldquo;Телешко месо&rdquo;. /БЛИЦ <br />