Тоталната забрана на тютюневия дим в родните заведения роди никотинов туризъм. Пушачите ни намериха начин да спасят новогодишния купон в сръбски кръчми. Българи изкупиха кувертите за ЧНГ покрай границата месец и половина преди празниците.
Там наздравицата от 100 грама сръбска ракия им излиза зела, а жива музика от комшийски оркестър ще се грижи за настроението на нашенците. В същото време ресторантите у нас не могат да намерят мераклии за новогодишните балове дори и с примамливи концерти на поп и фолк певци.<br /> <br /> Керван от коли потегли към Сръбско още в началото на ноември, за да търси свободни места в кръчмите оттатък браздата, разказаха от ГКПП Стрезимировци. Софиянци и перничани купуват кувертите като топъл хляб без претенции за лукса в заведенията. Стига само да се пуши. При комшиите се пафка на воля навсякъде, а у нас пушкомът е само навън в студа. Засега тютюнджиите издържат геройски, но повечето са категорични, че няма да изкарат цяла нощ, тичайки през десет минути на открито за по един фас.<br /> <br /> Всички места в десетината таверни на Власинското езеро край Сурдулица вече са ангажирани, и то от нашенци, показа бърза справка на &quot;Стандарт&quot;. &quot;Све е пуно от бугари&quot;, хвалят се собствениците и отпращат закъснели мераклии за ЧНГ в Западните покрайнини. <br /> <br /> Те са категорични, че такъв бум не е имало досега. За сърбите цените на тамошния язовир, подобен на нашия &quot;Батак&quot;, са доста солени и затова предпочитат градските ресторанти. Българинът пък дава мило и драго за чаша ракия с цигара. Предимствата са и в добрата кухня, като у нас сръбската плескавица е издигната в култ. Сливовата и крушовата ракия пък отдавна пълнят торбите на българи, които всяка седмица тичат на пазар оттатък браздата за евтини цигари и храни./БЛИЦ<br /> <br />