90% от българските домати съдържат селектирания в Израел ген RIN, което означава никога неузряващ инфибитор, твърди проф. Живко Данаилов пред в. 168 часа.
Това не е ГМО, а класическа селекция. Резултатът от този ген, е че доматите не са вкусни, но са устойчиви на разваляне. <br /> <br /> За първи път през 1980 г. в Израел селекционери създадоха домати, съдържащи гена RIN, който забавя узряването на зеленчуците, удължава продължителността на съхранението им и повишава твърдостта им, обяснява проф. Данаилов. <br /> <br /> На запад такива домати с лоши вкусови качества се продават само в големите търговски вериги на по-ниски цени, докато на тамошните пазари продукцията е с по-добри вкусови качества, но по-скъпи. /БЛИЦ<br />