Глоба до 5 000 лева ще бъде налагана на всеки, който подпали контейнер за смет, след като хвърли незагасена цигара в него. Това предвижда нова наредба на Столичната община за обществения ред. Тя е изготвена от заместник кмета Юлия Ненкова и предстои да се одобрява от общинския съвет през октомври. Същата санкция ще се налага за изтупване на килим от балкона, форсиране на автомобилен двигател на място, или миенето на автомобилни стъкла на кръстовища.
Глобата е до 5 000 лева за физически лица, но за еднолични търговци или юридически лица ще стига до 50 000 лева.
В новият нормативен документ има някои нови елементи. Съкращава се с един час разрешеното време за ремонти в сгради етажна собственост и те вече могат да се правят между 8 и 14 часа и от 16 до 19 часа, вместо до 20 часа. С два часа се намалява времето вечер, в което в жилищни сгради могат да работят шумни апарати, като зъболекарски или циклещи машини и занапред разрешеният интервал ще е от 16 до 19 часа, вместо до 21 часа. Съкращава се рязко и времето, през което може да се свири и преподава на музикални инструменти, както и да се музицира. В бъдеще това ще се прави легално от 9, а не от 8, както беше досега до 14 часа и от 16 до 19 часа, а не до 22 часа.
И в новия документ остават познати и досега забрани, като тази за шумни забавления в жилищни сгради между 22 часа и 8 часа или просията на обществено място. С питейна вода изрично е забранено да се перат килими или да се охлаждат напитки. Забрана има за драскането по сградни фасади, повреждането на некролози, разхождането на домашни кучета без намордник и извън определените места, ловенето на полезен дивеч, хвърлянето на бомби или пиратки на обществени места и т.н. В новата наредба обаче отсъства досега съществуващата забрана за паркиране на автомобили в училищни дворове. /БЛИЦ