Турските плодове и зеленчуци са сред най-опасните за консумиране в Европа, пише в. “Телеграф”.
За това предупреждава докладът на природозащитната организация &ldquo;Грийнпийс&rdquo;, публикуван в Германия. Той се основава на резултатите от проучване , направено от специалисти по поръчка на &ldquo;Грийнпийс&rdquo; на различни 76 различни видове зеленчуци и плодове, продавани в периода 2009- 2010 г. в супермаркети, магазини и места за продажба на плодове и зеленчуци в различни страни от Европа. <br /> <br /> В част от тестваните зеленчуци и плодове е установено наличие на химически вещества над допустимите норми. В %0% от проведените продукти е установено наличие на пестициди. Чушки, круши и грозде, произведени в Турция, са поставени в първите три места в списъка на най-опасните плодове и зеленчуци в Европа в резултат на направеното изследване на 76 различни видове плодове и зеленчуци. <br /> <br /> Турският канал НТВ посочва, че Турция е получавала предупреждения на първо място от Русия, а също от Украйна, Германия и Холандия, че земеделските продукти, които изнася , съдържат вредни за човешкото здраве остатъчни вещества. <br />