Макар цветето мимоза да е традиционен символ на пролетта и подарък за 8 март, Международния ден на жената, салата "Мимоза" днес е широко разпространено блюдо за зимните месеци, особено за Нова година, и затова за нея не се изискват свежи зеленчуци. При все това салатата се свързва с първия руски пролетен празник, когато снегът все още не се е разтопил.

Салатата "Мимоза" се появява за първи път в Съветския съюз в началото на 70-те години на миналия век и името ѝ е свързано с нежния пролетен цвят заради факта, че той е и приятен за окото с ярко жълтия си цвят.

Създаването на тази салата е голямо облекчение за готвачите, живеещи в трудните съветски времена, защото повечето необходими продукти за нея са евтини и лесни за намиране. Днес на практика във всяко кафене и ресторант в Русия с гордост се сервира тази салата и малцина могат да ѝ устоят. Салатата "Мимоза" има видно място в руската кухня.

Консервираната морска риба не е нещо обичайно през 1970-те години, но средностатистическото съветско семейство можело да я получи като част от специалната кошница с хранителни продукти по поръчка ("заказ" на руски) – това е кошница от дефицитни храни, които гражданите можели да получат само от работата си, особено преди големите държавни празници.

През 1980-те години консервираната риба вече е по-разпространена и евтина и салатата "Мимоза" става популярно празнично блюдо, най-вече защото изглежда приятно и е много питателна.

Приготвянето на тази салата изисква око за детайлите и е важно съставките да се слагат в определен ред, за да се избегне размесване и да се гарантира разнообразие на вкусовете. Салатата "Мимоза" има по-впечатляващ вид, ако се сервира в стъклени купи, защото хората около масата могат да видят всеки слой. 

Необходими продукти:

  • 200 г консервирана риба, обикновено сьомга или сайра
  • 3 картофа
  • 2 моркова
  • 5 яйца
  • 1 голяма глава лук
  • 100 сирене
  • 300 г майонеза
  • сол на вкус

Начин на приготвяне:

1. Сварете картофите и морковите за 20 минути, а яйцата – за 10 минути. Обелете сварените картофи, после ги настържете и прибавете сол на вкус. Сложете картофите на дъното на купа за салата, после покрийте слоя с майонеза.

2. Изцедете течността от консервата, след това с вилица намачкайте рибата, а ако необходимо, отстранете големите парчета. Сложете рибата върху картофите и я покрийте с майонеза.

3. Обелете яйцата и отделете жълтъците от белтъците. Намачкайте белтъците с вилица, добавяйки малко сол, сложете ги върху рибата като следващ слой, който също трябва да бъде покрит с майонеза.

4. Нарежете лука и след това го сложете във вряща вода за 5 минути. След като изцедите водата, добавете щипка сол и сложете лука върху яйцата, покрийте с майонеза. Обелете морковите, настържете ги и ги сложете върху лука, като добавите сол и покриете с майонеза, както и при предишния път.

5. Настържете сиренето, сложете го върху лука и добавете щипка сол. Този слой не изисква много дресинг за разлика от предишните – нанесете тънък слой майонеза.

6. Настържете жълтъците и поръсете със щипка сол и покрийте с тях салатата. Можете да украсите салатата с малко копър.

Източник: Руски дневник