Кашкавалките са задължително кулинарно изкушение в менюто на всяка себеуважаваща се майка особено, ако семейството обича тестени закуски. Тези кашкавалки със сигурност си заслужават да си поиграете с тестото. Много са пухкави, на конци като козунак, ароматни и с една дума – чудесна закуска, която може да приготвите и детето да си носи в училище.

Необходими продукти

500 г брашно

20 г мая

1/2 ч.л. сода за хляб

150 мл прясно мляко

100 г кисело мляко

200 г кашкавал,

1 бр. яйце

50 г масло

1 ч.л. ракия

1 с.л. сол

1 с.л. захар

олио за пържене

Начин на приготвяне

Маята и захарта се разтваря в топлото мляко. Брашното се пресява, прави се кладенче и в него се слагат солта, содата, киселото мляко, настъргания кашкавал, яйцето, разтопеното масло и ракията. Прибавя се разтворената мая и се омесва меко тесто. Не се оставя да втасва. Върху набрашнена повърхност тестото се разточва на дебелина 1 см. Нарязва се на триъгълничета. Остава се да почине 10 минути. Кашкавалките се пържат в сгорещено олио. Могат да се консумират топли или студени.

Източник: receptite.com